Política

El front sobiranista avisa que la sentència no canvia res

CiU, ERC, ICV i la CUP acusen el TC de fer política i li neguen legitimitat per esmenar la plana al Parlament

El PP, el PSC i C's recorden que van advertir del que diria el TC, i demanen a Mas un canvi de rumb

La previsibilitat de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Declaració de Sobirania es va estendre ahir a les reaccions dels partits catalans: d'una banda, el sector constitucionalista va recordar que la decisió estava cantada i que ells ja ho havien advertit, van insistir en la importància que la sentència hagi estat unànime, van considerar-la una prova que l'aposta sobiranista és una via morta i van apel·lar al govern d'Artur Mas a canviar de rumb. Una possibilitat que les formacions que integren el front pro consulta ni es plantegen. Ben al contrari: van reivindicar el caràcter estrictament polític del pronunciament de la cambra, van acusar en conseqüència el TC de fer política, van qüestionar-ne la legitimitat per oposar-se a la voluntat majoritària dels catalans i van advertir que la resolució ni té cap efecte ni modificarà un bri el guió sobiranista.

El partit del govern, sense anar més lluny, en va remarcar la falta d'efecte jurídic. El president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, a qui la notícia de la sentència va agafar enmig de la compareixença habitual de cada dimarts a la tarda, va desautoritzar amb vehemència el TC, del qual va dir que “no és un òrgan jurídic, sinó polític” i que té “agitadors de la catalanofòbia” entre els seus membres. “Les seves resolucions no ens mereixen cap mena de credibilitat ni respecte”, va cloure. També ERC, ICV i la CUP van insistir que el guió ha de seguir tal qual. “La declaració era de voluntat política; valorant-la políticament, el TC fa política, i la resposta serà política i la donarà la gent votant el 9-N”, sintetitzava el republicà Pere Aragonès, que treia importància a la unanimitat: “El Parlament representa molts més ciutadans que 12 persones escollides a dit per dos partits.” “En cap cas 12 senyors tancats en un palau de Madrid ens faran dimitir del nostre objectiu”, advertia l'ecosocialista Josep Vendrell, que insistia que “el camí escollit pel Parlament s'adequa perfectament a la llei. Per això anem al Congrés el 8 d'abril”.

Als antípodes, Carina Mejías, de C's, recordava que la sentència evidencia “que les decisions del govern van contra l'ordenament jurídic”, com els seus ja havien avisat. El PP també, com recordava el portaveu, Enric Millo: “Ja vam dir que s'estava obligant el Parlament a votar una il·legalitat.” Millo, que va demanar “una reflexió profunda i seriosa sobre la importància que té la unanimitat del TC”, considera impensable que, després de la resolució, no es redreci el rumb i es posi “el comptador a zero”, una expressió que també va fer servir el socialista Maurici Lucena, que igualment va recordar que el PSC, “amb el cost polític que va representar”, va avisar també del que diria el TC, que ara prova, segons Lucena, que “només hi ha un camí, el de l'acord entre governs. I qualsevol altre drecera du al pedregar”.

LES REACCIONS

És contradictori negar que Catalunya és subjecte polític i dir que el principi té cabuda a la Constitució
Francesc Homs
conseller de la presidència
Respecto la decisió [judicial], però la considero un error innecessari
Josep A. Duran i Lleida
president grup de ciu al congrés
No entén el TC la paraula ‘sobirania'? La voluntat democràtica d'exercir-la no pot ser invalidada
Isabel Vallet
diputada de la cup al Parlament
Aquest és el consens i el diàleg que ens ofereix l'Estat espanyol
Pere Aragonès
portaveu adjunt d'erc
Per al Parlament no és una bona notícia. És l'hora de posar el comptador a zero
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Que tothom reflexioni sobre la importància que té la unanimitat del TC
Enric Millo
portaveu del pp al parlament
La pèrdua de sentit de la realitat de les institucions de l'Estat atia la desafecció
Josep Vendrell
diputat d'icv-euia al parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia