Política

El guió es manté

El Parlament i el govern ratifiquen el full de ruta del referèndum

El president assegura que trobaran “solucions a cada escull”

Navarro anima Mas a pujar al “bus” federalista arran de la sentència del TC

Mas assegura que els marcs legals són molts i molt amplis

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) no ha fet variar el full de ruta del president Mas ni dels grups parlamentaris que li donen suport. Moments abans que se celebrés el ple, els membres de la mesa del Parlament van apuntalar la Declaració de Sobirania.“És plenament vigent”, assenyalava la vicepresidenta, Anna Simó. Minuts després, el cap de l'executiu preferia veure l'ampolla mig plena i s'aferrava a la part del contingut de la sentència en què es constata “una interpretació constitucional” del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

“Pàgina 33, senyora Camacho”, va apuntar Mas a la presidenta del grup parlamentari del PP durant la sessió de control que va estar centrada, com era previsible, en el veredicte del tribunal. D'acord amb aquest postulat, Mas va reiterar el camí marcat. “Farem cas d'això, i la primera prova per constatar si l'Estat té voluntat d'actuar en aquest sentit, és que el dia 8 d'abril ens transfereixi la competència constitucional per organitzar el referèndum”, va replicar a Camacho després que la diputada li interpel·lés sobre les conseqüències de la sentència.

Però de moment Mas no ha vist alterats els seus plans i es va fins i tot mostrar optimista en la rèplica al president d'ERC, Oriol Junqueras, pel que fa a mantenir el full de ruta sempre dins d'un marc legal. “A cada escull en aquest camí, trobarem la solució per esquivar-lo, per sobrepassar-lo, i per actuar d'acord amb allò que sempre he dit, democràticament, pacíficament, i dins els marcs de la legalitat vigents, que són molts i molt amplis”, va destacar.

En un to moderat però no exempt de crítica, Mas va continuar reclamant l'acord amb el govern de Rajoy davant els pronunciaments dels partits no sobiranistes (PSC, PP i C's), que recriminaven al president haver aprovat una Declaració de Sobirania que “ja vam alertar que era inconstitucional”, reblava el cap de files del grup parlamentari del PSC. Pere Navarro va aprofitar part del contingut de la sentència per portar l'aigua al seu molí. “Canviï de rumb, utilitzi la porta que li ha deixat oberta el tribunal i pugi a l'autobús del PSC. Reformem junts la Constitució”, indicava el líder socialista.

Avís al PSC

La recomanació de Navarro, però, va permetre al president recordar una vegada més el cop de porta de Rajoy a la proposta catalana. “Ho volem acordar però és impossible amb algú que no ofereix ni diàleg ni propostes, ni vol que es faci res”, lamentava.

Mas no va deixar passar l'oportunitat per tornar a reclamar al PSC que se sumi al front sobiranista. “En aquests moments, l'autobús és el de la majoria. Vostès també hi poden pujar, si volen”, va rebatre. Ampliar el front sobiranista és un repte que l'executiu català encara no ha abandonat. En el punt de mira hi ha els socialistes i la seva proposta de fer una consulta legal i acordada amb l'Estat, que segons Mas s'adiu amb la petició que el Parlament traslladarà a Madrid el 8 d'abril. “Estarem molt atents a veure què vota cada diputat”, va confirmar. Pel president, el procés ja es comença a moure pel camí dels fets, prova d'això és el veredicte del TC i pròximament ho serà la resposta de l'Estat. “Mirarem amb lupa, perquè de cara al que hagi de passar a partir d'ara, la posició de cadascú és especialment important”, va reblar. Les declaracions de Mas no van agradar gens al portaveu del PSC, Maurici Lucena, que les va considerar “una amenaça”.

El més greu no és el que diu la sentència sinó el fet que s'hagi produït
Artur Mas
president de la Generalitat
Necessitem més Tarradellas i més Suárez, més intel·ligència i menys testosterona
Pere Navarro
president del psc
Dialogui en el marc d'allò políticament correcte i democràtic, aturi aquest procés
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp
El tribunal valora una declaració sense efectes jurídics, en una espècie de democràcia vigilada
Joan Herrera
president d'icv

Els crítics del PSC demanen empara al Parlament

Els tres diputats rebels del PSC, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, van sol·licitar ahir empara a la mesa del Parlament a causa del que qualifiquen com una “situació anòmala” que ha de “corregir-se”, ja que “vulnera” els seus drets i els dels ciutadans que representen. Els tres diputats van trencar la disciplina de vot al Parlament el 23 de gener passat per tal de donar suport, al costat de CiU, ERC i ICV-EUiA, a la proposta per demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar referèndums. Amb aquest vot es desmarcaven de la posició de la resta del grup parlamentari socialista. Arran d'aquest fet, la direcció va optar per suspendre'ls dels seus càrrecs orgànics del partit i de les tasques parlamentàries.

Tant la direcció com els diputats díscols esperen el dictamen definitiu de la comissió de garanties estatutàries del PSC, que no es preveu que es faci públic fins que s'acabi el procés de primàries de Barcelona i, de fet, el veredicte es podria allargar fins passades les eleccions europees de final de maig. Davant d'aquesta situació, Geli, Ventura i Elena van registrat la petició a la mesa i sol·liciten que els serveis jurídics realitzin un informe sobre les diferents “opcions legals” de què disposen. “El manteniment d'aquesta situació no és admissible, pel fet que suposa una vulneració dels drets dels ciutadans de ser representats pels seus representants”, expliquen els diputats socialistes en el text.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia