Política

“Tiri endavant”

El president de Grifols, Víctor Grífols, anima Artur Mas a tirar endavant el procés sobiranista, tot i que ho estigui “passant malament”

Li recomana determinació com la que la multinacional va tenir per sortir en borsa

“El sentit comú s'imposa als missatges apocalíptics”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va rebre ahir el primer suport més o menys explícit d'una de les elits empresarials del país al procés sobiranista i que feia mesos que esperava i reclamava. Amb un “Tiri endavant, no s'arronsi”, Víctor Grífols, president i conseller delegat de la multinacional Grífols –tercer productor mundial de medicaments biològics derivats del plasma, amb presència, a més, de 100 països i que va guanyar 345,6 milions el 2013– va donar el seu escalf al president després de reconèixer que sabia que “ho està passant malament, però té una determinació”.

L'evolució històrica de l'empresa que va glossar Grífols durant els parlaments de la inauguració d'una nova planta a Parets del Vallès li va servir d'argument per empatitzar amb Mas comparant el procés polític amb el creixement de l'empresa. “Amb fermesa i determinació es pot arribar molt lluny”, li va etzibar després de recordar que ells també van rebre moltes crítiques que “et qüestionen la raó de ser” quan van fer una aposta pel procés d'internacionalització fa 25 anys o quan es van decidir per la sortida en borsa. I en aquest punt Grífols va deixar clar que “quan una organització té un objectiu clar de futur per assolir no cal espantar-se per les crítiques”.

El president de Grífols acostuma a no mossegar-se a la llengua a l'hora de fer discursos, tot i que ahir va admetre que hauria de llegir-lo perquè “tenia prohibit improvisar”. A l'abril del 2012 va demanar al govern que permetés el pagament per donacions de plasma a Espanya, fins i tot com una manera perquè els desocupats tinguin uns ingressos extraordinaris. Al novembre d'aquell any va amenaçar amb no invertir més a Espanya, “mentre les coses no canviïn”, i el desembre passat, en ser preguntat sobre la consulta sobiranista pactada a Catalunya, va etzibar: “Voten les persones, no les companyies.”

En el seu torn de parlament, el president Mas va destacar el “projecte, la determinació i el coratge” de Grífols i, conscient que a l'acte hi havia gent d'arreu de l'Estat espanyol, recordar que la companyia inverteix també als Estats Units, Suïssa, Saragossa i Bilbao, un fet que “demostra que les economies estan entrellaçades i el sentit comú s'imposa” davant del que va anomenar “missatges apocalíptics” d'alguns.

Els empresaris catalans, sobretot els més importants, poques vegades es mullen en aquest camp, perquè temen que la seva opinió pugui perjudicar-los el negoci. Alguns, però, sí que han donat la cara els últims mesos i s'han mostrat favorables a la consulta o la independència. Per exemple, el president del grup Bon Preu, Joan Font, ha assegurat que, a mesura que avanci la transició nacional, cada cop hi haurà més dirigents que s'hi implicaran. Un altre és el director general de Fluidra, Pere Ballart, que l'any passat va apostar per l'estat propi coincidint amb una visita del president a la seu de l'empresa al Brasil. En declaracions a aquest diari, el fundador d'Emte, Carles Sumarroca, també va augurar que un estat català independent seria viable i no quedaria fora de la UE. “Les empreses com a tal no es pronuncien, però cadascú com a empresari sí que pot tenir la seva concepció.”

Però les grans multinacionals no són majoria a Catalunya. El gran pes del sector l'aguanten les petites i mitjanes empreses, que poden arribar a representar més d'un 95%. I aquí el suport és evident. Enquestes de les patronals Cecot i Pimec revelen que entre un 53% i un 67% dels seus associats es decanten per l'estat propi. “La gran majoria estem a favor del procés. Les institucions que s'hi mostren en contra –en referència a la CEOE o Foment del Treball– són un percentatge molt reduït, que viuen de contractacions públiques i subvencions”, explicava fa unes setmanes el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont.

La Confederació de Comerç, amb ‘Un país normal'

La Confederació de Comerç de Catalunya va fer visible ahir el suport al dret a decidir adherint-se a la campanya d'Òmnium Cultural ‘Un país normal', que té l'objectiu d'engrandir la base de suport a favor de la consulta del 9 de novembre. La col·laboració entre les dues entitats es concreta en la iniciativa conjunta ‘És normal que un país decideixi el seu model de comerç' que defensa un model propi sense interferències per part de l'Estat. El secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, va denunciar que, tot i tenir competències exclusives, continua havent-hi una forta intervenció”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia