Política

El ‘no' del Congrés i el ‘seguirem endavant' de Mas, als mitjans internacionals

‘The New York Times', ‘The Wall Street Journal', ‘Financial Times', ‘Le Monde' i ‘Die Welt', entre altres, informen de la negativa del Congrés a autoritzar la consulta però reiteren que els catalans volen tirar endavant

Algunes de les principals capçaleres de la premsa internacional anglosaxona informen en els seus portals digitals de la negativa del Congrés dels Diputats a cedir els poders per celebrar una consulta a Catalunya, però avisen que el president català, Artur Mas, seguirà endavant. El diari nord-americà The New York Times publica un teletip de Reuters que titula El líder català diu que el rebuig del parlament no aturarà el referèndum i tamé un altre teletip d'Associated Press que titula Espanya: el Parlament rebutja el referèndum d'independència de Catalunya.Per la seva banda, The Wall Street Journal penja al seu portal una peça del corresponsal Matt Moffett que assegura que el rebuig de Madrid “és improbable que freni el moviment secessionista”.

Reuters

L'agència internacional de notícies Reuters publica un teletip que ja han difós mitjans com The New York Times (NYT) on assegura que Mas ha dit que tirarà endavant els seus plans d'un referèndum “després que el parlament espanyol majoritàriament rebutgés la petició”. La informació destaca que el debat a Madrid ha durat “set hores” i que “tot i el fort suport pel moviment separatista” a Catalunya, han votat en contra de la proposta 299 diputats.

La notícia publicada al NYT destaca que el parlament català “va enviar la iniciativa al legislador nacional el gener per demanar permís per fer el referèndum” però que aquesta s'ha tombat. El teletip recull les paraules d'Artur Mas, que ha dit que “alguns voldrien que això fos el final” però “no ho és”. Reuters destaca que Mas intentarà buscar una manera legal per tirar endavant la consulta i que els diputats catalans no poden “aturar” el procés perquè ja ha despertat moltes expectatives a Catalunya.

Pel teletip d'aquesta agència internacional, la reivindicació catalana és “un gran maldecap per a Rajoy, que lluita contra l'elevat atur i les cicatrius d'una profunda recessió”. La informació assegura que el govern espanyol vol “utilitzar els tribunals” per aturar la consulta, però remarca que segons Artur Mas “si no és vinculant, hauria de ser legal”. Reuters prediu que, com que el president català no vol vulnerar la llei, “si la consulta es prohibeix als tribunals, utilitzarà les properes eleccions, previstes pel 2016, com un vot plebiscit”.

L'article publicat pel The New York Times a través de Reuters cita el suport recent del president de la farmacèutica Grífols al president Artur Mas, tot i que afirma que la majoria dels empresaris prefereixen ser “cautelosos” i no posicionar-se sobre la independència. Segons l'agència internacional, que cita analistes polítics, el procés “probablement acabarà amb algun tipus de negociació entre Catalunya i Espanya per a més poders fiscals” perquè “la Unió Europea dóna suport al govern espanyol”. Per Reuters, “Rajoy espera que el pas del temps” li pot anar bé i que amb la recuperació econòmica la reivindicació independentista “es refredarà”.

'Wall Street Journal'

Per la seva banda, el també nord-americà The Wall Street Journal publica una peça del seu corresponsal, on avisa que el rebuig de Madrid “difícilment frenarà el moviment secessionista”. L'article assegura que Mariano Rajoy critica la consulta amb “arguments legals” però també està utilitzant el “múscul diplomàtic del govern per evitar que la campanya independentista aconsegueixi adhesions internacionals”.

L'article cita Andrew Dowling, especialista en història catalana i espanyola de la Universitat de Cardiff, que assegura que si es tenen en compte les “cinc fases del dol” ara “Espanya està en la fase de negació”. El text també analitza, a través dels comentaris de la popular Andrea Levy, l'actitud “calmada” de Rajoy davant de les grans crisis. El text del 'The Wall Street Journal' remarca que l'oposició de Rajoy a l'Estatut del 2006 “fa més difícil qualsevol solució negociada” perquè “molts catalans mai li han perdonat que liderés aquella batalla”.

Financial Times

El diari britànic Financial Times també es fa ressò de la notícia, firmada per Tobias Buck, en què explica que el Congrés ha rebutjat la petició del referèndum català amb el 86% dels vots. El diari assegura que el Congrés ha enviat el senyal més clar fins ara que “no tolerarà cap pas de Catalunya cap a una independència regional”.

‘Le Monde'

El diari francès Le Monde publica a la pàgina web un article sobre el debat del Congrés i la reacció d'Artur Mas , amb el títol La independència de Catalunya: la negativa del Parlament espanyol. L'article, elaborat amb la notícia de l'agència Afp, està il·lustrada amb una fotografia de la compareixença que va fer ahir a la nit el president de la Generalitat.

El Corriere della Sera

El diari italià publica a la portada del web del diari la notícia amb el títol Madrid diu no a la independència de Catalunya amb un avantítol en què s'explica que ”el Congrés diu no al projecte de llei català”. L'article inclou una galeria de fotografies que recull amb imatges diferents moments de la jornada de debat.

Herald Scotland

El diari escocès publica a notícia, una anàlisi del periodista Michael Settle, que porta per títol Spain rejects referendum call, en què es fa ressò del rebutja de la petició de Catalunya per celebrar la consulta. Amb tot, també s'explica que el president Mas ha assegurat que el procés continuarà endavant.

Die Welt

El diari alemany publica també la notícia amb el títolEl Parlament espanyol rebutja un referèndum a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia