Política

Res s'atura, a ulls del món

La majoria dels mitjans internacionals donen per fet que la votació de dimarts al Congrés no atura el procés sobiranista

Per ‘The Wall Street Journal', l'Estat ha entrat en la primera de les cinc fases del dol: la negació

Mitjans de tot el món es van fer ahir ressò de l'anunci fet per Artur Mas dimarts a la nit i donen per fet que la votació al Congrés només suposa un punt i seguit en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Les informacions difoses per Reuters i publicades en les edicions digitals de mitjans d'arreu, destacaven la determinació d'Artur Mas per tirar endavant la consulta. Al mateix temps, en els teletips de l'agència que ahir es podien llegir, per exemple, al web del diari nord-americà The New York Times, s'assegurava que els diputats catalans no poden “aturar” el procés perquè ja ha despertat moltes expectatives entre una majoria de ciutadans de Catalunya. Per l'agència, el procés sobiranista és “un gran maldecap per a Rajoy”. També als Estats Units, The Wall Street Journal publicava una peça del seu corresponsal Matt Moffett, en què avisa que el rebuig de Madrid “difícilment frenarà el moviment secessionista”. L'article assegura que Mariano Rajoy critica la consulta amb “arguments legals” però també està utilitzant el “múscul diplomàtic del govern per evitar que la campanya independentista aconsegueixi adhesions internacionals”. L'article cita Andrew Dowling, especialista en història catalana i espanyola de la Universitat de Cardiff, que assegura que, si es tenen en compte les “cinc fases del dol” descrites per la psiquiatra nord-americana Elisabeth Kübler-Ross –negació, ira, negociació, depressió i acceptació–, ara “l'Estat està en la fase de negació”. El text també analitza, a través dels comentaris de la popular Andrea Levy, l'actitud “calmada” de Rajoy davant de les grans crisis.

Per la seva banda, el britànic Financial Times publicava una informació firmada pel seu corresponsal Tobias Buck que alertava del fet que l'Estat “no tolerarà cap pas de Catalunya cap a una independència regional”. I en l'edició digital de Le Monde es podia llegir una informació il·lustrada amb una imatge de la compareixença de Mas i titulada La independència de Catalunya:
la negativa del Parlament espanyol
. A Itàlia, la notícia sobre els fets de dimarts apareixia a la portada de l'edició digital d'Il Corriere della Sera. Sota el títol Madrid diu no a la independència de Catalunya, el diari dedicava una àmplia informació al debat al Congrés i a la reacció del president català. Si fa no fa, el mateix que altres capçaleres de prestigi de l'àmbit internacional, com ara l'escocès Herald Scotland, que ahir publicava una anàlisi del periodista Michael Settle. O l'alemany Die Welt, que coincidia amb la resta de mitjans internacional a subratllar que res s'atura, es digui el que es digui des de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia