Política

Duran i Rubalcaba coincideixen en la urgència del diàleg després del no del Congrés a la consulta

Els portaveu de CiU a Madrid i el líder del PSOE conversen durant 35 minuts als passadissos de la cambra espanyola davant les càmeres

Els dos diputats es comprometen a fer esforços per obrir aquest diàleg

El secretari general i portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, han mantingut aquest dijous una llarga conversa als passadissos del Congrés. Segons fonts de CiU i del PSOE citades per l'ACN, els dos polítics han coincidit que Catalunya i Espanya es troben davant un problema polític important que només es pot resoldre mitjançant un diàleg. També han compartit la necessitat que aquest diàleg ha de començar “ja” perquè el temps apreta. Segons les mateixes fonts, tots dos han alertat que no es disposa de tot el temps del món, sinó tot el contrari.

Els dos diputats han mantingut una conversa informal i privada d'uns 35 minuts durant un passeig per l'anomenada M-30 del congrés, el passadís que circumval·la l'hemicicle, davant els flaixos dels fotògrafs i l'atempta mirada dels informadors.

Duran i Rubalcaba han abordat les conclusions del debat del dimarts al Congrés, en què PSOE, PP i UPyD van donar un cop de porta a la petició del Parlament per poder celebrar una consulta, i on van quedar sobre la taula les peticions de diàleg per part del propi Duran i Lleida i també de Rubalcaba, que manté la necessitat de reformar la Constitució.

Segons fonts socialistes, a la trobada d'aquest dijous han establert tres coincidències bàsiques en els seus plantejaments: que al marge de les qüestions jurídiques, existeix un “problema polític” al qual s'ha de donar una solució, tal com tots dos van apuntar al debat de dimarts; que cal obrir un diàleg per solucionar aquest problema i que els dos faran esforços perquè sigui així, i, finalment, que el temps per obrir aquest diàleg no és infinit perquè ja ha començat el compte enrere per a la consulta del 9 de novembre.

Segons les fonts, tots dos han assegurat que “s'obstinaran a obrir aquest diàleg”.

En declaracions aquest matí a Onda Cero, Duran i Lleida ha comentat que si CiU es presenta a unes eleccions amb l'objectiu de declarar la independència el dia següent, Unió s'ho haurà de pensar “molt clarament” la seva permanència a la federació. Respecte a la possibilitat de reformar la Constitució ha descartat una reforma multilateral i ha apostat per incloure una disposició addicional especifica que reconegui el fet diferencial de Catalunya.

Duran també es va reunir aquest dimecres amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia