Política

Catalunya seguiria a la UE, segons el Partit Liberal

El president de la formació sosté que políticament no es pot expulsar “un poble que ja n'és membre”

El president del Partit Liberal Europeu, Graham Watson, va afirmar ahir que “políticament no es pot treure de la UE un poble que ja n'és membre”, en al·lusió a unes eventuals Escòcia i Catalunya independents.   En declaracions a Catalunya Ràdio, va admetre que és una qüestió que genera “molt de debat jurídic”, però va concloure que la Unió no pot prescindir de ciutadans que ja formen part de la UE.

Per l'eurodiputat escocès –que forma part del mateix grup que CDC–, en el cas que Catalunya s'independitzés, els escenaris més probables serien dos: el d'una adhesió immediata o el d'una exclusió només temporal fins a tornar a negociar-ne l'entrada.   Watson va insistir que el dret d'autodeterminació continua sent “una idea molt poderosa” a Europa que ha servit per solucionar alguns conflictes com el dels països de l'ex-Iugoslàvia.   “És el mateix desenvolupament de la Unió Europea el que permet la llibertat dels pobles de decidir el seu futur”, va concloure.

Sobre la situació de Catalunya, Watson considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, té “una tasca ben difícil” si vol organitzar una consulta perquè, va reconèixer, la Constitució Espanyola no la permet actualment. “El problema en aquestes situacions és canviar la Constitució o alguna cosa anirà malament”, va afirmar Watson, que recorda que per la seva condició de liberals són demòcrates i, per tant, una de les seves senyes d'identitat és complir les constitucions.  

Watson, però, va reconèixer que està perplex i decebut pel fet que l'executiu presidit per Mariano Rajoy no mostri “més comprensió pels sentiments” que hi ha en una gran part de la societat de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia