Política

L'OTAN reforçarà la seva presència militar a l'est d'Europa per la crisi a Ucraïna

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, anuncia que enviaran més efectius per terra, mar i aire

Explica que es vol intensificar la protecció dels membres de l'organització

L'OTAN ha aprovat aquest dimecres reforçar la seva presència militar per terra, mar i aire a l'Europa de l'Est i els Bàltics arran de l'augment de les tensions entre Ucraïna i Rússia. Així ho ha anunciat el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, després d'una reunió dels 28 ambaixadors dels estats membres de l'organització a Brussel·les. “Tindrem més avions a l'aire, més vaixells al mar i més forces preparades a terra”, ha dit Rasmussen. Segons el secretari general de l'OTAN, “Rússia és part de la solució” i cal acordar un procés polític per frenar les tensions. Tot i això, ha advertit que l'OTAN “protegirà i defensarà cada aliat de tota amenaça”.

Segons ha explicat Rasmussen, els 28 estats membres de l'OTAN han acordat aquest dijous prendre “més mesures per respondre a la crisi d'Ucraïna”, on el govern interí ha iniciat una operació militar per recuperar els control de les regions de l'est actualment sota domini d'activistes pro-russos.

L'OTAN ha assegurat que “l'única via” per solucionar el conflicte és la política, i ha donat suport a la reunió de Ginebra que es farà aquest divendres, i que inclourà els responsables d'Exteriors de Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la Unió Europea.

“L'OTAN dóna total suport a les discussions de Ginebra, i a tots els esforços de la comunitat internacional per trobar una solució política que compleixi amb les aspiracions democràtiques de tota la població d'Ucraïna i respecti la seva sobirania i integritat territorial”, ha assegurat Rasmussen.

“Demanem a Rússia que sigui part de la solució. Que deixi de desestabilitzar Ucraïna, que retiri les seves tropes de les fronteres i deixi clar que no dóna suport a les accions violentes de les milícies dels separatistes pro-russos”, ha afegit el secretari general de l'OTAN.

Tot i la crida al diàleg, l'OTAN ha fet un pas més per “reforçar la defensa col·lectiva” i “demostrar la força de la solidaritat de l'Aliança”. Rasmussen ha explicat que es desplegaran avions de vigilància a la regió dels bàltics, vaixells de l'OTAN al mar Bàltic i a l'est del mediterrani “i allà on calgui”. També ha explicat que el personal de terra estarà més preparat i es faran més activitats “d'entrenament i exercicis”. “Els nostres plans de defensa es revisaran i es reforçaran”, ha destacat.

Rasmussen ha dit que l'objectiu dels seus nous plans s'adiu amb els seus compromisos internacionals. “Enviem un missatge clar: l'OTAN protegirà cada aliat i el defensarà de qualsevol amenaça contra la nostra seguretat fonamental. És el nostre compromís ferm”, ha remarcat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia