Política

Margallo acusa el govern de no dir tota la veritat sobre la continuïtat d'un estat català a la UE

Afirma que un territori que s'independitzés quedaria automàticament exclòs de la unió i hauria de sol·licitar l'adhesió

Avisa que Catalunya no gaudiria dels avantatges aranzelaris dels estats membres mentre no fos admesa

El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha acusat aquest dimecres el govern de la Generalitat de fer “economia amb la veritat” sobre la pertinença d'una Catalunya independent a la Unió Europea (UE).

A preguntes dels mitjans durant la roda de premsa posterior a la reunió de ministres del Grup de la Mediterrània a Alacant, García-Margallo ha valorat l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i ha advertit que la independència exclouria “de manera automàtica” Catalunya de la UE.

El titular d'Exteriors ha celebrat que la Comissió Europea contradigues en qüestió d'hores l'informe del CATN. En aquest sentit, ha manifestat la seva convicció que la principal obligació d'un responsable polític “és dir en tot moment la veritat, no fer economies amb la veritat i advertir els ciutadans dels avantatges i inconvenients que té una opció política”.

“Una secessió seria dolenta per Espanya, molt dolenta per Catalunya i fins i tot per Europa, que es trobaria amb problemes entre altres de pagament del deute extern”, ha avisat.

García-Margallo ha assegurat que “setanta vegades set que es pregunti aquesta qüestió la resposta serà sempre la mateixa”. A més, ha argumentat que els articles 4 i 49 dels tractats europeus adverteixen de les conseqüències d'una eventual independència i que l'Assemblea de l'ONU diu que un referèndum que no respecti la legalitat interna no pot ser acceptat per la comunitat internacional.

Margallo ha prosseguit la seva llista d'advertències assenyalant que un territori que se separa de la Unió Europa “queda exclòs de manera automàtica de la Unió, automàtica i immediatament exclòs de la Unió”. Així, segons ell, el nou estat hauria de sol·licitar la seva adhesió, que segons l'article 49, hauria d'obtenir el suport de tots els estats membres.

Entre altres conseqüències, el titular d'Exteriors ha dit que mentre sol·licita i s'aprova la seva admissió Catalunya no gaudiria dels avantatges aranzelaris dels estats membres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.