Política

Embastant la pròxima cita

L'ANC comença a perfilar la concentració a Barcelona per l'11-S

Estudia fer com a la Via i formar trams perquè la gent es reparteixi

Si el 2012 va ser l'any de la Diada amb una manifestació massiva i el 2013, el de la Via Catalana, el 2014 serà el de la V de votar i de victòria, formada per una concentració de persones entre la Diagonal i la gran via de les Corts Catalanes de Barcelona. Quan falten menys de cinc mesos per a l'11 de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja s'ha posat mans a l'obra en l'organització, tot i que encara hi ha molts detalls que encara no s'han concretat. Ferran Civit, coordinador de la comissió de comunicació, explica que la Diada es planteja com una concentració de persones, no una manifestació. Això significa que no hi haurà un recorregut ni una capçalera. Un dels aspectes fonamentals sobre els quals s'està discutint ara és si s'aprofita l'experiència de la Via Catalana i també es fan trams, prèvia inscripció dels participants. El fet de plantejar aquesta possibilitat neix de la voluntat d'intentar evitar que els participants es concentrin en punts concrets i que això causi aglomeracions com les que es van produir en la manifestació de fa dos anys, quan la majoria de gent va quedar atrapada sense poder avançar. Això és el que es vol evitar que passi, potenciant que la gent estigui ben repartida. Plantejar dividir el recorregut en trams, però, torna a complicar l'organització, tot i que vistos els bons resultats de la Via Catalana, la proposta és sobre la taula. “Organitzativament aquest any és més senzill que la Via Catalana, però perquè torni a ser un èxit cal, igual que el setembre passat, el compromís de tothom i que el territori es mobilitzi”, explica Civit.

Aprofitant l'experiència de la Via, enguany també es vol plantejar que la mobilització sigui molt visual i que la V sigui perfectament distingible. Per això s'està discutint que els participants tornin a anar equipats amb samarretes, perquè a la foto final la lletra destaqui. Hi ha diferents propostes que s'analitzen, però el més probable és que es torni a optar per camisetes grogues. “Volem un color que contrasti, que es visualitzi”, explica el responsable. La samarreta seria diferent de la Via i així l'ANC es garanteix també un sistema de finançament per a les activitats que fa.

Un altre punt que és objecte de debat és el recorregut exacte de la mobilització. És clar que l'epicentre serà les Glòries i que a partir d'aquí es creixerà cap a la Diagonal i la Gran Via. Però el que s'analitza és fins on. Probablement es pararà a la plaça Francesc Macià, a la zona de la
Diagonal i a la plaça Espanya per la banda de la Gran Via.

Els detalls de la Diada es donaran a conèixer quan es faci la presentació de la campanya d'estiu de l'ANC, al mes de juny. L'esperit de l'acte, però, és clar: si el 2012 va suposar l'inici del camí cap a la independència i el 2013 va ser per reclamar que el govern i els partits sobiranistes decidissin una data i una pregunta per al referèndum, el 2014 ha de servir per exigir que els catalans puguin votar, reflexiona Civit. Una de les altres iniciatives que està preparant l'Assemblea per reivindicar el dret democràtic de ser consultats són els mosaics que es realitzaran amb les cares de líders polítics mundials. En aquest sentit, el responsable de comunicació ha explicat que ara ja s'està negociant amb la gent que forma part de les assemblees internacionals, i que posteriorment es pactarà amb el territori quines cares fa cadascú. “Es tracta de coordinar ara els calendaris i els llocs”, declara Civit, que afegeix que la intenció és que es faci un mosaic a almenys nou o deu de les regions en què està dividida l'activitat de l'ANC. Els protagonistes dels mosaics encara estan per decidir, però els qui tenen més números són els països del G7.

Ahir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va reiterar, en una entrevista a l'agència Efe, que sota cap concepte l'entitat acceptaria que si no hi ha consulta al novembre la legislatura s'allargués fins al 2016.

LES FRASES

Perquè torni a ser un èxit cal el compromís de tothom i que el territori es mobilitzi
Ferran Civit
coordinador de comunicació
L'ANC té un full de ruta en què no està previst de cap manera que s'esgoti la legislatura fins al 2016 i hi hagi eleccions
L'ANC no desitja marcar l'agenda del president de la Generalitat ni la condiciona
Carme Forcadell
presidenta de l'anc

Un recorregut que ha de conviure amb obres

Un dels principals reptes que haurà d'afrontar la celebració de la Diada d'aquest 2014 és la convivència amb les obres que s'estan executant a Barcelona en dos dels punts clau del recorregut. I cap dels dos projectes estarà acabat l'11 de setembre. El primer, i de més envergadura, és la reforma de la plaça de les Glòries, on s'està enderrocant l'antic tambor viari per on transitaven els vehicles. I d'aquí a cinc mesos tota l'esplanada continuarà aixecada.

Un altre punt conflictiu és la reforma que es farà de la Diagonal, al tram comprès entre el passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià. Ara s'han començat els treballs previs per a la instal·lació d'un col·lector, i de cara a l'estiu començarà la reforma pròpiament dita. S'iniciarà per la banda de mar, i un cop acabada, els treballs es traslladaran a la de muntanya. També s'estan fent obres al passeig de Gràcia, que si bé el recorregut no hi passarà, serà un dels principals punts d'accés al recorregut.

Des de l'Ajuntament de Barcelona s'assegura que davant d'esdeveniments d'aquest tipus es treballa amb antelació amb els organitzadors de l'acte i des de l'àmbit de Seguretat i Mobilitat, en coordinació amb totes les àrees, per dimensionar tot un dispositiu amb l'objectiu de minimitzar l'afectació a la ciutat. Pel que fa a les obres, també es realitzaran actuacions per tal de fer-les al màxim de compatibles, com ara vetllar per la senyalització i la limitació de zones d'obra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia