Política

Revolta al PSC

Nou membres de l'executiva socialista a les comarques gironines dimiteixen per “aturar la deriva del partit” i forçar un congrés

El president de la federació, Joaquim Nadal, també plega

El PSC gironí s'esberla. Nou membres de l'executiva socialista de les comarques gironines van anunciar ahir la dimissió en bloc “per aturar la deriva del partit” i forçar “un canvi de rumb” de la direcció. Aquesta bomba en la línia de flotació del partit es rebla amb la marxa també del president de la federació a les comarques gironines, l'exconseller i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal. La fins ara número dos de l'executiva, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona i de la Diputació, Pia Bosch, i també l'exprimer secretari del PSC gironí, Manel Nadal, i l'exregidora a Salt i membre de l'executiva, Maria Quer, van ser els encarregats d'anunciar la revolta interna.

Els nou dimissionaris són Pia Bosch, Manel Nadal, Maria Quer, Jordi Figueras, Jesús Marimon, Joan Bernat, Esteve Maurell, Ruth Rosique i Pere Garcia, que van enviar dijous una carta certificada a la direcció gironina per anunciar la seva decisió, tot i que el primer secretari del PSC gironí, Juli Fernández, assegura que encara no l'ha rebuda. Aquestes nou dimissions se sumen a les altres nou que s'han anat produint des de fa mesos en l'executiva gironina del PSC i ja són 18 els membres que han decidit sortir-ne com a mostra de desacord amb la línia adoptada pel partit.

Els dimissionaris entenen que aquesta xifra de desercions obliga a convocar un congrés extraordinari del partit en un màxim de 60 dies, ja que han dimitit més del 50% dels càrrecs electes sorgits del congrés celebrat a Lloret de Mar el 2012. Els comptes dels membres sortints de l'executiva indiquen que fins ara han dimitit divuit dels trenta-tres membres i que això suposa un 55%. Tot i això, des de la direcció socialista es posa en dubte que calgui un congrés extraordinari i qüestionen els comptes perquè entenen que també cal comptabilitzar els membres de ple dret, i llavors serien quaranta-tres els integrants de l'executiva.

Evitar la deriva

Els arguments per explicar la dimissió en bloc d'aquests nou membres evidencien la falta d'identificació d'aquests amb el camí que ha emprès la direcció del PSC”. Bosch era clara quan explicava que la sortida de l'executiva de tots aquests membres respon a la voluntat de “no ser còmplices de la deriva del PSC a les comarques gironines”. A més, hi afegeix que ha tingut lloc “un segrest” de la direcció gironina per part de la nacional i que es neguen a “ser un mera corretja de transmissió del que es decideix des del carrer Nicaragua”.

L'exprimer secretari Manel Nadal va reivindicar “el PSC a les comarques gironines com un partit que defensa els drets socials dels catalans i els drets nacionals”, un fet que ara s'ha diluït, segons Nadal, i que fa que molta gent se senti “orfe”. Per Maria Quer, “no som nosaltres els dissidents, són ells els que han canviat la línia que havíem decidit”.

A la roda de premsa, hi van assistir Ignasi Thió, exsecretari d'organització, i Glòria Plana, secretària de cohesió, que ja van abandonar l'executiva el febrer de l'any passat i que formen part del corrent crític. El també crític i regidor a Pont de Molins Esteve Llorens també va voler donar-hi suport.

Per la seva banda, Nadal va entregar diumenge una carta al primer secretari, Juli Fernández, en què presentava la dimissió com a president de la federació gironina. La carta, que es podria fer pública en els pròxims dies, serveix a Nadal per repassar la història, la base política i el tarannà que ha marcat el PSC a la demarcació. A més, Nadal justifica la seva decisió de deixar el càrrec honorífic per no sentir-se incòmode en tractar-se d'una figura sense capacitat de decisió. Nadal i Fernández ja es van enfrontar quan l'exconseller va acceptar ser el president de la Taula pel Dret a Decidir de Girona.

LES FRASES

Dimitim per aturar la deriva actual del partit i és un senyal d'alerta per forçar un canvi de rumb
Pia Bosch
exsecretària d'acció política i portaveu a Girona i a la Diputació
Reivindico el projecte fundacional del PSC, un partit que defensa drets socials i drets nacionals
Manel Nadal
exprimer secretari de la federació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia