Política

Regidors de Badalona del 1979 reclamen un pacte de progrés

Disset dels vint-i-set edils que van integrar aquella corporació demanen a les forces polítiques que es posin d'acord per aïllar el PP

Renyen tots els partits pel fet de no connectar prou amb la gent

Amb trenta-cinc anys més a l'esquena i amb l'estima intacta per una ciutat que un bon dia, l'any 1979, van començar a governar amb més il·lusió que sapiència. Així s'han retrobat a Badalona bona part dels membres que van integrar aquell primer cartipàs municipal, el que va resultar de les primeres eleccions des de la restauració de la democràcia.

La seva trobada no ha estat casual. Fins a disset dels vint-i-set regidors que van formar aquella primera corporació, ja fos en les files del PSUC, el PSC o CiU, s'han unit per elaborar un manifest conjunt que es farà públic durant el mes de maig i que, entre altres aspectes, defensarà la necessitat que a Badalona cristal·litzi més d'hora que tard un pacte de progrés com el que aquestes forces van segellar fa trenta-cinc anys.

Aleshores el pacte ja va aïllar UCD (embrió del Partit Popular), i aquest és el camí pel qual aspiren a guiar les forces actuals. “Ens preocupa la deriva política en què ha entrat la ciutat de Badalona –des de fa tres anys governada pel PP– i la incapacitat que han demostrat les forces polítiques progressistes (PSC, CiU i ICV-EUiA) per arribar a un acord i desbancar el PP”, assenyala Jaume Oliveras, portaveu del grup municipal del PSUC fa set lustres. Ni es van posar d'acord el 2011, catapultant Xavier Garcia Albiol fins a l'alcaldia amb els seus 11 regidors, ni ho van fer l'any passat, després d'una intensa negociació per mirar d'acordar una moció de censura.

Amb vista als comicis de l'any que ve, els signants que aquests dies ultimen un manifest confien que les forces polítiques “progressistes” que entrin a l'Ajuntament tinguin la capacitat d'arraconar les diferències que els separen i enfortir tot allò que els uneix. “Els demanem que dialoguin, que escoltin, que presentin alternatives a un possible govern del PP”, explica qui va liderar les competències en matèria d'educació, Pedro Jesús Fernández (PSUC).

Volen el PP fora del govern de la ciutat perquè en l'executiu de Garcia Albiol, d'ideari diametralment oposat al dels exregidors que ara repeteixen el front comú, hi veuen “un govern populista, que fomenta la fragmentació social i practica el clientelisme”. El PP, com ja es podia suposar, tenint en compte les arrels polítiques d'aquest grup d'exedils, és el gran rival a batre, però l'estirada d'orelles que fan no només arriba als populars. Són crítics també amb els que ara són els seus hereus i que, a priori, tenen a les seves mans propiciar un tomb polític a Badalona.

A tots aquests, ara a l'oposició, els insten a connectar amb la societat civil, a escoltar-la, a pensar en el bé col·lectiu de la ciutat... i a aparcar la seva conveniència. En definitiva, a liderar un projecte que pivoti sobre la complicitat amb la gent. “Ja els toca fer autocrítica”, indica Joan Soler i Amigó, un comunista que amb els anys va derivar cap a les files del PSC, que finalment va abandonar.

Els disset noms

A les trobades que s'han produït en els darrers dies a Badalona hi han assistit, fins al moment, nou representants d'aquell PSUC: l'exalcalde Màrius Díaz, Josep Maria Boada, Alfred Amestoy, Antoni Barberà, Manuel Armentero, Jaume Solà, Joan Soler i Amigó, Pedro Jesús Fernández i Jaume Oliveras; set membres del PSC: l'exalcalde Joan Blanch (mort la setmana passada, però que va participar fins uns dies abans en la redacció del document), l'exalcaldessa Maite Arqué, Pilar Cantero, Ferran Bello, Desideri Leon, Enric Flo i Francesc Pérez de Tudela; i un regidor de CiU, Pere Sió. No es descarten noves incorporacions.

A banda del manifest, el grup està treballant en l'elaboració del llibre Del roig al blau, que sortirà passat l'estiu.

LA XIFRA

17
regidors
dels 27 que van integrar la primera corporació municipal treballen en l'elaboració del manifest.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia