Política

La Diputació digitalitza els acords de la Mancomunitat

L'ens provincial prepara una exposició itinerant per al setembre sobre l'acció i el llegat d'aquesta institució a les comarques gironines

L'arxiu general de la Diputació de Girona ha digitalitzat totes les actes i els acords presos per la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923). Així es va anunciar ahir en la presentació dels actes de la Diputació per celebrar el centenari de la institució sorgida de la fusió de les quatre diputacions catalanes. Concretament, s'han digitalitzat uns 23.000 acords en matèries diverses, com ara infraestructures (l'obra estel·lar del període), però també biblioteques o escoles. L'arxivera de la Diputació, Maria Assumpció Colomer, va explicar que es vol “posar la informació essencial a l'abast dels investigadors”. El buidatge ja es pot consultar als arxius de la institució i aviat es penjarà a internet.

Pel que fa als actes commemoratius, destaca l'exposició itinerant La Mancomunitat de Catalunya a les terres gironines, que recorrerà la demarcació a partir del setembre. El comissari és Joaquim Maria Puigvert, que ahir va explicar que es vol “donar una dimensió més social i humana a les accions de la Mancomunitat, i no només institucional o política”. D'aquesta exposició se'n farà un llibre divulgatiu a principis del 2015. Abans, aquest 2014, es publicarà un altre llibre commemoratiu: un estudi exhaustiu de la tasca de la Mancomunitat a les terres gironines fet per l'historiador Xavier Carmaniu. També hi ha previst un homenatge a l'expresident Agustí Riera i una sèrie de conferències i taules rodones arreu de la demarcació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia