Política

ERC vol reformar els tractats per encaixar Catalunya a la UE

Considera que s'ha de posar fi al buit legal sobre què passa amb un territori que s'escindeix d'un estat europeu

El candidat d'ERC-NECat a les europees, Josep-Maria Terricabras, té la fermesa que el futur estat català continuarà a la Unió Europea, i sempre defensa aquesta tesi en les seves intervencions. Actualment, però, hi ha un buit jurídic sobre què passaria amb un territori que s'escindís d'un estat membre de la UE, una situació que mai s'ha produït. És per això que hi ha interpretacions per a tots els gustos, i el govern espanyol ho aprofita per alertar que una Catalunya independent quedaria fora d'Europa.

Per solucionar el problema, ERC proposa reformar els tractats europeus perquè regulin “de forma clara” la pertinença automàtica a la Unió de les nacions que segueixin aquest camí, com ara Escòcia i Catalunya. Aquest és un dels punts més destacats del programa electoral que ahir van presentar els republicans.

Al marge d'aquesta qüestió, ERC insisteix que la batalla de la consulta també es jugarà a Europa i la primera iniciativa que impulsaran és aconseguir el suport de les diferents famílies europees i intentar que l'Europarlament es pronunciï a favor del referèndum català. En aquest sentit, el programa d'ERC també deixa clar que s'ha de potenciar la “unitat d'acció de les forces sobiranistes”.

Altres prioritats per a Terricabras i el seu equip són: estrènyer llaços entre tots els Països Catalans i incloure una possible clàusula de “reunificació” dels territoris en la constitució catalana; exportar a Europa el model d'acollida dels immigrants a Catalunya; incloure un salari mínim interprofessional a la UE i promoure l'euroregió Pirineus-Mediterrània.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia