Política

La renda, a la hisenda pròpia

L'Agència Tributària Catalana i les diputacions recolliran les dades dels catalans que les lliurin voluntàriament

L'entramat d'oficines s'amplia de les 53 a les 90

Les oficines registraran les dades a partir de dilluns vinent

Pas important per a la construcció de la hisenda pròpia. La xarxa Tributs de Catalunya amplia les 53 oficines actuals a 90 i recollirà tota la informació tributària dels contribuents que vulguin cedir-la. L'Agència Tributària Catalana (ATC) i les quatre diputacions van signar dimecres passat una ampliació del conveni que regeix la finestreta única, i que ja permet que els ciutadans hi puguin pagar els impostos de la Generalitat i els cedits pels ajuntaments en una teranyina d'oficines que abraça tot el Principat. Els ciutadans també hi podran aportar voluntàriament les seves dades tributàries i l'agència catalana les arxivarà. Com que l'administració de l'Estat es pot negar a compartir amb la Generalitat la informació dels contribuents, per a la construcció unilateral de la hisenda pròpia és necessari que es recopilin les dades dels catalans que ara són exclusivament en mans de l'administració espanyola. Així ho va recomanar al govern, de fet, el Consell Assessor per a la Transició Nacional en l'informe sobre la hisenda pròpia.

La Generalitat garanteix la confidencialitat i la integritat de la informació que es lliuri i entregarà als ciutadans un comprovant de recepció de la documentació entregada. El ventall de possibilitats del contribuent inclou la presentació de la declaració de la renda (dos mil catalans ho van fer l'any passat, segons la plataforma Catalunya Diu Prou, tot i que la Generalitat no es queda els diners sinó que fa d'intermediària) o bé una còpia de la declaració que facin a l'agència espanyola, tal com demana l'ANC. L'objectiu, en qualsevol dels casos, és nodrir l'agència catalana de la informació necessària perquè pugui actuar amb independència de l'espanyola quan arribi el moment.

L'Estat va posar en marxa la campanya de la renda del 2013 a l'abril i dura fins a finals de juny. L'ampliació del conveni de l'ATC amb les diputacions, per tant, coincideix amb aquest període i permet als contribuents que presentin aquest mes la informació de l'any passat.

Més oficines disponibles

Les 90 oficines habilitades (el propòsit del govern és que siguin 150) prestaran a partir del dilluns dia 12 els “serveis de recepció i registre de qualsevol declaració i documentació amb informació de caràcter tributari”, segons s'especifica en el conveni signat el 30 d'abril passat. El mateix dia, curiosament, l'ANC va engegar la campanya Declara't a Catalunya per incentivar els ciutadans i les empreses a informar l'ATC de les seves dades fiscals, amb l'objectiu que l'ens disposi d'“informació pròpia”. Aquest conveni empara l'ATC i les diputacions per a la recollida de dades aprofitant els marges de la legalitat vigent.

Per facilitar la gestió de la documentació, el govern d'Artur Mas també reforça el sistema informàtic. L'agència pretén posar en funcionament una aplicació de gestió de dades de forma genèrica i accessible a través de la seu electrònica de la Generalitat.

Aplicació electrònica

El propòsit de l'executiu és que es converteixi en “el sistema informàtic d'entrada de documents únic de l'ATC” . Previsiblement aquest programa assumirà la documentació relacionada amb els tributs propis que gestiona la Generalitat i la que aportin voluntàriament els contribuents sobre la resta d'impostos que ara es paguen a l'administració espanyola. L'intercanvi d'informació interna es farà amb “la màxima celeritat” i, si hi ha una allau d'aportació de dades dels catalans, l'ATC assumirà els costos que generi l'ampliació de la freqüència de les remissions entre les oficines i les despeses de la provisió del material d'arxiu per conservar la documentació que es lliuri a les seus tributàries de les diputacions. Els ciutadans podran tenir una clau per tractar amb la xarxa de Tributs per via electrònica.

Aquest procés s'engega en paral·lel a la determinació d'alguns empresaris i ajuntaments catalans de pagar l'IVA i l'IRPF dels seus treballadors a l'ATC, aprofitant el marc legal vigent. L'administració catalana no es queda els tributs (els tramet a l'administració espanyola) però guanya expertesa de cara al futur. La mateixa administració espanyola ha admès la legalitat de l'acció després del sorgiment d'alguns problemes derivats del retard en la tramesa dels diners per part de l'Agència Tributària Catalana.

La discreció de Mas

El govern de Mas construeix amb una gran discreció la hisenda pròpia aprofitant els marcs vigents. Fonts del govern emmarcaven la signatura del nou conveni, publicat ahir al Diari Oficial de la Generalitat, en la normalitat de l'ampliació ja anunciada de funcions de Tributs de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia