Política

Mas-Colell renya l'Estat pel dèficit

Reclama per als territoris les tres dècimes a què ha renunciat Rajoy aquest any en el pla d'estabilitat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va reclamar ahir al govern espanyol que cedeixi a les autonomies les tres dècimes a què ha renunciat en l'objectiu de dèficit per aquest any per al conjunt de les administracions públiques. L'executiu d'Artur Mas deplora que el govern de Mariano Rajoy s'hagi autoimposat un dèficit del 5,5%, quan havia pactat amb Brussel·les un objectiu del 5,8%, sense haver considerat la possibilitat d'usar-les per “alleugerir la pressió” sobre les comunitats autònomes, que presten els serveis bàsics de salut, ensenyament i benestar social. A Catalunya, a més, la Generalitat gestiona la seguretat i la justícia. El govern espanyol va rebaixar l'objectiu en l'actualització del pla d'estabilitat 2014-2017, remès a la Unió Europea sense comunicar-ho a les autonomies.

Mas-Colell va recordar que els territoris són els responsables d'un terç de la despesa pública i que l'Estat només els atorga un 18,2% del dèficit, mentre que l'Estat se'n designa un 81,8%. Per al titular d'Economia, la renúncia de tres dècimes per part del govern espanyol confirma que l'administració estatal té marge per aprimar-se. Per contra, remarca que les comunitats autònomes estan “al límit”. Amb l'estructura actual dels ingressos, hi afegeix, estan en una situació “insostenible”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia