Política

L'Estat no veu sancionable l'insult “catalans de merda”

El govern del PP no sanciona l'exnúmero dos de la marca Espanya i li busca una altra destinació a Exteriors

Respon al socialista Àlex Sáez que l'actitud de Gafo no està contemplada al reglament

L'expressió “catalans de merda; no es mereixen res” no és motiu de sanció per l'executiu espanyol. Així que a l'antic número dos de la marca España, Juan Carlos Gafo Acevedo, haver insultat a través del seu compte de Twitter li ha sortit prou bé: va dir que dimitia, el Ministeri d'Afers Exteriors va anunciar que l'havia cessat i mentrestant se li buscava una altra destinació. I, per descomptat, no se li ha obert cap expedient perquè aquests insults “no estan contemplats” en la normativa disciplinària dels funcionaris de l'administració de l'Estat.

“Els fets van ser l'expressió d'una opinió personal manifestada en l'àmbit privat” i, per tant, no se li aplica cap correctiu. Aquesta és la resposta que l'executiu de Mariano Rajoy ha fet arribar al diputat del PSC, Àlex Sáez, després que el parlamentari de Girona sospités que no només no se li havia aplicat cap sanció, sinó que fins i tot podria continuar vinculat al ministeri de José Manuel García Margallo col·laborant en la redacció de memoràndums com ara l'extens document sobre els efectes del procés català que el Ministeri d'Exteriors va fer arribar a les ambaixades espanyoles i a institucions internacionals.

Vocal assessor

En el seu escrit de resposta al diputat català, l'Estat nega que hagi participat en l'elaboració d'aquest document, però admetia que continuava adscrit al ministeri de García Margallo com a vocal assessor de la direcció general de Relacions Econòmiques Internacionals. En aquest sentit, es recorda que Gafo és funcionari de la carrera diplomàtica i no “ha incorregut en cap causa de pèrdua de la seva condició de funcionari públic”.

Davant d'aquestes explicacions, Sáez es lamentava que el govern del PP hagi deixat passar l'ocasió de mostrar-se contundent per eradicar “determinades sortides de to” de càrrecs de responsabilitat del seu executiu. “Podrien haver estat exemplaritzants”, reblava el diputat català. I, en canvi, s'ha trobat amb tota mena de justificacions per acabar reconeixent que el rebombori polític que van provocar les exclamacions de Gafo a través de les xarxes socials ha quedat en un no-res perquè no hi troben motiu per aplicar-li el reglament.

L'exnúmero dos de la marca España –si bé el ministeri també nega que tingués aquesta categoria tot apuntant que només exercia d'adjunt al director– va deixar anar la seva piulada insultant després que s'hagués xiulat l'himne espanyol durant la inauguració dels mundials de natació de Barcelona, el juliol de l'any passat.

L'actitud d'aquest diplomàtic i militar va obligar l'alt comissionat de la marca España, Carlos Espinosa, a traslladar-se a Catalunya tres dies després dels fets per subratllar que les opinions del funcionari en cap cas no formen part de l'ideari de l'organització que representa. En la resposta parlamentària s'insisteix, precisament, que aquesta institució es distingeix per la defensa de la diversitat de l'Estat espanyol “com a valor i riquesa de la nostra imatge a la qual imprimeix un caràcter distintiu molt especial”, es conclou.

LA DATA

19.07.13
El dia que
el diplomàtic i militar va deixar anar la següent piulada: “Catalans de merda; no es mereixen res”
.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia