Política

CiU i ERC obtindran dos eurodiputats i ICV, un, en les eleccions del 25M

El PP guanyaria el 25M amb 20 o 21 diputats per sobre del PSOE, que en tindria 18 o 19

UPD aconseguiria tres representants i Bildu-BNG, un

Segons l'enquesta del CIS, entraria el partit Podemos i en quedarien fora Ciutadans i Vox

L'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per a les eleccions europees del pròxim 25 de maig atorga la victòria al PP amb un suport del 33,7% i entre 20 i 21 escons, respecte del 31% del PSOE i una forquilla d'entre 18 i 19 eurodiputats (ara en té 22), fet que suposa un avantatge per als populars de 2,7 punts. Tot i guanyar les eleccions, els populars perdria entre 4 i 5 eurodiputats respecte el 2009.

El baròmetre del CIS sobre les eleccions europees arriba precisament el dia abans de l'inici de la campanya electoral. El PP tornaria a ser la força més votada. El 14,2% que els ciutadans li atorguen en intenció directa de vot es converteix en un 33,7% després de la cuina del CIS, fet que es tradueix en 20-21 diputats. Entre 4 i 5 menys que el 2009. Aleshores en va obtenir 25, 23 el dia de les votacions i 2 més un cop va créixer el nombre d'eurodiputats espanyols com a conseqüència de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa. El candidat popular, Miguel Arias Cañete, és també el millor valorat d'entre els partits estatals, amb un 4,11 de nota mitjana, i el més conegut. En un context de desconeixement profund dels caps de llista per part de la majoria de l'electorat, només el 25% afirma desconèixer qui és l'exministre d'Agricultura. Com era previsible Santi Fisas, número 12 a la llista, seria l'únic eurodiputat català que entraria a través del grup popular.

El PSOE se situa només a una dècima en intenció directa de vot (14,1%), però l'estimació directa dels socialistes és del 31%, a gairebé tres punts del PP. El CIS li assigna entre 18 i 19 eurodiputats, és a dir entre 3 i 4 menys dels que té actualment a Brussel·les i Estrasburg. La nota optimista per al PSOE és que un 14,3% de l'electorat encara dubta entre votar socialista o popular el proper 25 de maig. La candidata del PSOE, Elena Valenciano, rep una nota mitjana del 3,9 i també és de les més conegudes, tot i que el 38% dels enquestats no la coneix. Javi López en el número 6 i Esther Niubó en el 15 serien els dos eurodiputats del PSC.

La coalició entre Izquierda Unida, ICV, Anova i altres moviments socials seria la tercera força més votada. Un 5,2% en intenció directa i un 9,3% en estimació de vot que els deixaria amb 5 eurodiputats, tres més dels que van aconseguir el 2009. Ernest Urtasun, que ocupa el número 3 de la candidatura seria l'únic eurodiputats d'ICV-EUiA, ja que Núria Lozano, amb el 9, quedaria fora. Willy Meyer repeteix com a cap de llista d'IU i, tot i la seva experiència com a eurodiputat, un 76% de l'electorat afirma que el desconeix. Meyer obté un 3,65 de nota mitjana.

De la seva banda, UPD obtindria 3 eurodiputats, amb un 3% d'intenció directa i un 5,3% d'estimació de vot. El partit de Rosa Díez aconseguiria dos eurodiputats més que en les passades eleccions europees. Francisco Sosa Wagner és l'eurodiputat del partit i repeteix com a cap de llista en els comicis d'enguany. Rep un 3,15 de nota mitjana i un 87% dels enquestats no el coneix.

CiU-PNB, tres eurodiputats i ERC dos

Tant CiU com ERC veurien acomplerts els seus objectius electorals si es confirmen els pronòstics del CIS. La federació nacionalista, que es presenta en coalició amb el PNB, repetiria els resultats del 2009 (va aconseguir 2 eurodiputats, però se li va sumar un tercer en aplicació del Tractat de Lisboa). Ramon Tremosa (CDC) i Izaskun Bilbao repetirien en el càrrec i se'ls hi sumaria Francesc Gambús (UDC), que substitueix el fins ara eurodiputat Salvador Sedó. La Coalició per Europa rep el 2,6% de la intenció directa i un 5,5% de l'estimació de vot, per sobre d'UPyD.

Per part d'ERC, el CIS atorga als republicans un 2,4% en intenció directa i un 3,7% en estimació de vot. Un resultat que portaria Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (NECat)al Parlament Europeu. Els republicans són conscients que aconseguir 2 eurodiputats és una tasca complicada en un context de circumscripció única a l'estat i sense aliats fora de Catalunya. En tot cas, les darreres enquestes i també el baròmetre del CIS els donen esperances en aquest sentit.

Els polítics més valorats

Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa són, juntament amb el cap de llista de C's, Javier Nart, els polítics millor valorats a l'enquesta del CIS. El candidat d'ERC arriba al 4,46 i el de CiU al 4,36 (Nart obté un 4,41). Ara bé, el desconeixement dels tres candidats és molt gran. A Terricabras no el coneix el 85,6% de l'electorat espanyol, a Tremosa el 85,4% i a Nart, que havia tingut molta presència als mitjans de comunicació ara fa uns anys, un 73,3%.

Los Pueblos Deciden i Podemos al Parlament Europeu

Els dos últims escons al Parlament Europeu serien per la coalició 'Los Pueblos Deciden', que inclou a Bildu i BNG, i el nou partit polític 'Podemos', creat per aquestes eleccions europees. La candidatura encapçalada per Bildu rep l'1% de la intenció directa i el 2,1% de l'estimació de vot, mentre que la llista encapçalada pel politòleg Pablo Iglesias arriba al 0,8% de la intenció directa i l'1,8% de l'estimació de vot.

C's quedaria fora

A diferència dels resultats de moltes de les enquestes que els mitjans de comunicació han fet de cara a les europees, C's quedaria fora del Parlament Europeu, segons el CIS. La candidatura que lidera Javier Nart es queda en l'1,2% de l'estimació de vot (0,6% intenció directa).

També es quedarien fora Primavera Europa (Compromís + Equo + CHA) i Vox, el partit creat per l'exvicepresident del Parlament Europeu, Alejo Vidal Quadras. En el cas de Primavera Europea, els resultats serien idèntics als de C's, mentre que Vox només obtindria el 0,5% dels vots, segons el CIS (0,3% intenció directa).

Eurodiputats Catalans

Si es compleixen els pronòstics del CIS, vuit serien els eurodiputats catalans durant la propera legislatura europea. CiU, ERC i el PSC n'aportarien dos, mentre que ICV-EUiA i el PPC n'aportarien 1.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia