Política

García-Margallo: “Si rauca com un ànec i neda com un ànec, és un ànec”

El cap diplomàtic espanyol compara altre cop les consultes de l'est d'Ucraïna i el procés català

La UE amplia les sancions a dues empreses de Crimea

Com que el president rus, Vladímir Putin, ni s'immuta davant les sancions europees, José Manuel García-Margallo intenta que les reunions de ministres d'Afers Estrangers a Brussel·les almenys serveixin per espantar Catalunya. Aferrant-se al filó unionista d'Ucraïna, Margallo va tornar ahir a barrejar naps amb cols insistint a comparar els referèndums de Donetsk i Luhansk amb la consulta catalana. “Li asseguro que si rauca com un ànec i neda com un ànec, és un ànec”, va assegurar el ministre, en resposta al comunicat amb què el govern intenta precisament desmarcar-se de les consultes a l'est d'Ucraïna.

D'entrada, els ànecs no rauquen, sinó que nyequegen (Margallo es va equivocar dient, en castellà, “si croa”, en comptes de “si grazna”). I entre els rebels prorussos i el procés sobiranista hi ha moltes més diferències que la geogràfica, començant per la situació de violència, les interferències de Rússia i la improvisació a corre-cuita d'uns referèndums sense transparència ni garanties. “Uns són a l'est i els altres al sud d'Europa, però si ambdós són contraris a les constitucions internes, la ucraïnesa en un cas i l'espanyola en l'altre, no poden ser reconeguts per la legalitat internacional”, es va limitar a alertar el ministre d'Afers Estrangers espanyol, sense donar cap més argument per rebatre l'opinió del govern. De la mateixa manera que Catalunya era Crimea, ara també és Donetsk i Luhansk, segons Margallo.

En la seva enèsima reunió sobre Ucraïna, els 28 membres de la UE van acordar incloure 13 dirigents russos i ucraïnesos més en la seva llista negra de sancionats. En total, ja són 61 els castigats amb la congelació de béns i la prohibició de viatjar a Europa. La principal novetat és que, en aquesta ronda de sancions, la UE incorpora dues empreses de Crimea, que van ser expropiades amb l'annexió russa de la península.

Temor

Els Vint-i-vuit no s'atreveixen encara a passar a l'anomenada fase 3, la de les sancions econòmiques, però la seva pressió i la incertesa que genera la crisi ja estan perjudicant l'economia russa, amb una fuga de capitals que arribaria al 2,5% del PIB i la caiguda del ruble i de la cotització d'empreses russes.

LES XIFRES

61
dirigents russos i ucraïnesos
ha sancionat ja la UE amb la congelació de béns i la prohibició de visat.
2,5
per cent
del PIB rus és l'impacte de la fugida de capitals de Rússia per la crisi i la pressió internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.