Política

Tutu alerta del risc de “revolta” del poble català

L'arquebisbe sud-africà, Premi Internacional Catalunya, diu que no s'ha d'obligar per la força a pertànyer a un estat

L'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, guanyador del XXVI Premi Internacional Catalunya, considera que Catalunya podria veure's abocada a una situació “inestable” i “volàtil” si el poble es veu forçat a acceptar l'actual marc polític. En una entrevista telefònica amb l'agència de notícies ACN, l'arquebisbe defensa “el dret d'autodeterminació” i adverteix que en les circumstàncies actuals “qualsevol cosa pot provocar una revolta, una explosió”.

“Espero que a Espanya i Catalunya sigueu suficientment madurs, adults, per seure i dialogar”, afegeix Desmond Tutu, un dels protagonistes de la fi de l'apartheid i de la reconciliació a Sud-africa.

Contrari a “l'obligatorietat” de formar part d'un estat per la força, l'arquebisbe entén: “si ignores el fort sentiment d'un poble sobre la seva llengua i cultura, estàs contribuint a la inestabilitat.” En aquest sentit, Desmond Tutu es mostra plenament convençut que “hi ha molt a guanyar per part de les persones que s'enfronten a la possibilitat de la secessió”, però subratlla que això no s'ha de fer per la força. Una força, sosté l'arquebisbe, que no s'ha de fer servir per cap de les dues parts, ni tampoc amb l'objectiu de “mantenir un poble en una relació no volguda en els termes actuals”.

El Premi Internacional Catalunya entén que “Déu està sempre al costat dels oprimits, els febles, els menyspreats, tal com defensa la Bíblia”, i argumenta que així es va veure quan finalment el règim de l'apartheid va arribar a la seva fi, el 1994. En aquest sentit, Tutu anima aquells que estan actualment en una situació d'opressió a continuar lluitant pacíficament pels seus drets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia