Política

El papa rellança l'esperit de Pau VI a Terra Santa

Francesc comença avui una gira pel Pròxim Orient que tindrà dues misses multitudinàries a Jordània i a Palestina com a actes més importants

Protagonitzarà una trobada ecumènica amb el patriarca ortodox

La primavera del 1964, Pau VI va liderar una peregrinació històrica. Es va convertir en el primer papa a visitar Terra Santa des de l'època de Constantí i el primer a tenir una trobada amb el patriarca grecoortodox a Jerusalem, que en aquell moment era Atenàgores I. El gener d'aquest any, mig segle després d'aquell fet, el papa Francesc anunciava que estava decidit a seguir les passes del periple de Pau VI, concebut com una peregrinació, i a rellançar-ne l'esperit en una gira que s'inicia aquest migdia quan l'avió del pontífex aterri a l'aeroport Reina Alia de Jordània i, tot seguit, vagi fins a Amman, on es reunirà amb els reis Abdal·là i Rània.

País de majoria musulmana amb importants arrels bíbliques, Jordània celebra aquest any el vintè aniversari de l'establiment de plenes relacions diplomàtiques amb el Vaticà. Al regne haiximita, només un 5% dels 6 milions d'habitants professen el cristianisme, però té punts clau de peregrinació com ara el mont Nebo i l'església de Betània.

Francesc oficiarà una missa multitudinària a l'estadi d'Amman, des d'on enviarà un missatge d'humilitat i conciliació a les comunitats àrabs en un espai amb cristians jordans, palestins i sirians, molts dels quals refugiats. Quart pontífex que visita aquest país àrab, el papa argentí anirà després a l'església de Betània per pregar al lloc on va predicar sant Joan Baptista i després soparà amb nens i nenes sirians que han hagut de deixar el seu país a causa de la guerra.

Diumenge, el Sant Pare iniciarà la part més delicada del periple, l'organització de la qual ha suposat una pugna política entre palestins i israelians i que, en més d'una ocasió, ha incomodat la diplomàcia vaticana. A primera hora, un helicòpter de l'exèrcit del regne haiximita durà el pontífex a Palestina, concretament a Betlem, on l'espera el president palestí, Mahmud Abbas, abans de traslladar-se a la plaça de la Nativitat, on celebrarà la segona missa multitudinària davant de 8.000 cristians de tota la regió, que inclourà una homilia i el Regina coeli en honor de la verge, just al costat del temple on la tradició situa el naixement de Jesús. A continuació, el papa dinarà amb famílies palestines (Francesc ha evitat els àpats oficials); resarà en privat a la gruta de la Nativitat; recorrerà, en un cotxe descobert, el mur de separació entre Palestina i Israel, i anirà uns minuts a un camp de refugiats.

Un cop acabada l'etapa a Betlem, el papa volarà amb l'helicòpter jordà a Jerusalem, tot i que està a només vuit quilòmetres de Betlem, i hi celebrarà el que, segons l'Església catòlica, és l'acte central de la peregrinació: la reunió a l'església del Sant Sepulcre amb el patriarca de l'Església ortodoxa, Bartomeu I. L'objectiu de la trobada és pregar per la unitat del cristianisme i rememorar la històrica reunió ecumènica que fa 50 anys van protagonitzar els seus antecessors: Pau VI i Atenàgores I.

Mur de les Lamentacions

Dilluns, dia que els musulmans celebren l'ascensió al cel de Mahoma, Francesc es reunirà amb el Gran Muftí de Jerusalem a l'esplanada de les Mesquites i pregarà davant del Mur de les Lamentacions, el lloc més sagrat del judaisme, i hi deixarà un missatge en una de les escletxes. Tot seguit, es reunirà amb els dos principals rabins de la ciutat i anirà a visitar el Museu de l'Holocaust i després retrà un homenatge a la tomba del fundador del sionisme, Theodor Herzl.

Una reunió amb el president israelià, Simon Peres, a la seu presidencial i una trobada amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, a l'església de Nostra Senyora, que es territori del Vaticà, tancaran els actes oficials amb l'Estat israelià. El periple papal, però, acabarà amb una homilia privada a l'edifici del Cenacle (la propietat del qual es disputen Israel i el Vaticà) i una trobada amb líders religiosos a l'hort de Getsemaní.

L'agenda vaticana assenyala que el pontífex argentí pronunciarà en tres dies catorze discursos i es traslladarà sempre que pugui amb el papamòbil amb l'objectiu d'acostar-se als fidels.

LES XIFRES

3.000
agents
de les forces de seguretat palestines estaran mobilitzats demà quan el papa arribi a Betlem.
8.500
policies
participen en l'operació sotana blanca, destinada a la seguretat del pontífex a Israel.

Carta desenfadada a Kirchner

El Vaticà va confirmar ahir que el papa va enviar una carta a la presidenta argentina, Cristina Kirchner, per la festa nacional del país sud-americà. El portaveu de l'oficina de premsa del Vaticà, Federico Lombardi, va assegurar que la missiva és autèntica, que la va enviar la secretaria d'estat vaticana en nom del pontífex i que anava dirigida a la nunciatura apostòlica de Buenos Aires. La carta havia despertat certa polèmica a l'Argentina pel to desenfadat amb què el Sant Pare s'adreçava a la mandatària, a la qual enviava “salutacions i proximitat per la festa nacional”, i acabava amb un “cordialment” abans de firmar-la així: “Francesc.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.