Política

Mas avisa Rajoy del risc de col·lisió per la consulta

Li demana que tregui “el pilot automàtic” i encari el procés

Recorda que n'hi ha prou que “no es fiqui” amb la convocatòria

ERC torna a escenificar al Parlament el suport a CiU per al 9-N

Artur Mas va tornar a trepitjar l'hemicicle després de les europees rescatant una d'aquelles metàfores marineres. El president de la Generalitat va alertar del risc de “col·lisió” entre Catalunya i Espanya perquè Mariano Rajoy porta el vaixell amb “el pilot automàtic”. “Que es posi al pont de comandament”, li va demanar, en resposta a una pregunta de la líder catalana dels populars, Alícia Sánchez-Camacho. La consulta va tornar a centrar una sessió de control sacsejada pel conflicte pel desallotjament de Can Vies; la dimissió del director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, i la crisi del PSC. Potser per la delicada situació en què es troba el seu lideratge en el partit, Pere Navarro va llançar un missatge positiu de col·laboració amb CiU per a la llei electoral, la vigília de l'aprovació de la modificació legislativa que bressola BCN World.

“És perillós portar el pilot automàtic quan hi ha tempesta, li dic per experiència”, va advertir Mas
a Sánchez-Camacho, tot aclarint que la nau catalana maniobra com pot. En plena ressaca europea, la líder del PP va recordar al president de la Generalitat que el seu soci de governabilitat va ser un dels artífexs del tripartit. Mas va optar per redirigir el discurs cap a Rajoy. Mentre la secretària general dels republicans, Marta Rovira, escenificava el suport amb el procés d'una ERC enfortida en el renovat mapa electoral, Mas reiterava que el camí a seguir depèn de l'aprovació de la llei catalana de consultes. Arribats a aquest punt, i davant d'un govern espanyol enrocat contra la convocatòria a les urnes, Mas va donar per exhaurida l'etapa per aconseguir una consulta pactada després del debat del 8 d'abril al Congrés. En canvi, va apuntar la possibilitat que Rajoy toleri la consulta. “Demanem que no s'hi fiqui, ja no requerim la seva autorització”, va dir. Segons Mas, el fet que l'Estat intenti obstaculitzar la llei impugnant-la, com es preveu, al Tribunal Constitucional és afegir “hostilitat” a la complicada relació que ja viuen els dos governs. Per la Generalitat és una qüestió de “voluntat política” que el marc legal vigent s'interpreti de tal manera que empari el referèndum.

Sigui com sigui, Mas va refermar el seu propòsit de no “abaixar el cap i girar cua”. “Ni un pas enrere i totes les passes ben fetes”, va apuntar, en vista de la incògnita del pla B a la consulta. Mas insisteix en les plebiscitàries. ERC i ICV-EUiA, a convocar-la tant sí com no.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va criticar Mas per la falta d'acord sobre la llei electoral. El president de la Generalitat, que li va recordar que és un pacte que ha de sortir del Parlament, també va assegurar a Navarro que “amb una mica més d'empenta” es podrà tancar la norma. De fet, es va oferir a intervenir personalment en la negociació si és necessari. Va garantir, a més, que el govern no s'intentarà penjar la medalla si es tira endavant amb tres dècades de retard per les divergències partidistes.

LES FRASES

Perquè no hi hagi rumb de col·lisió, el que porta el vaixell al centre de la Península ha de deixar de portar el pilot automàtic
Estic convençut que amb una mica d'empenta més [amb la llei electoral] ja hi som
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia