Política

UPD i Ciutadans aniran al mateix grup que CDC al Parlament Europeu

El líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, acceptarà la incorporació dels sis eurodiputats sorgits de les eleccions de diumenge passat, malgrat l'oposició de Convergència

La possible incorporació de l'N-VA flamenca podria compensar l'ofensiva de Rivera i Díez per neutralitzar Tremosa

El líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, acceptarà que els dos eurodiputats de Ciutadans i els quatre d'UPD formin part del seu grup parlamentari si volen. Tot i el rebuig de Convergència i del PNB, “Verhofstadt i el seu equip s'han decidit a deixar-los entrar, perquè volen tenir un grup que sigui el més gran possible”, han confirmat a l'ACN tres fonts diferents de la formació. Els seus atacs al dret a decidir i al procés sobiranista “no són un problema”, asseguren. Després d'haver perdut 21 escons, el 25% de la seva representació a l'Eurocambra, per Verhofstadt “és una qüestió de números: a més eurodiputats més poder i CDC i el PNB només n'aporten dos”, avisen.

El partit d'Albert Rivera ja ha demanat formalment l'ingrés al grup de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) i el de Rosa Díez ho està negociant. Abans d'acceptar-los definitivament, Verhofstadt “demanarà l'opinió” als eurodiputats Ramon Tremosa i Izaskun Bilbao, “però en cap cas no tenen dret de vet”, adverteix l'entorn de l'exprimer ministre belga. El grup celebrarà la seva primera reunió després del 25-M aquest dimarts que ve i “les negociacions podrien allargar-se tot el mes de juny”.

“No interferirem en aquest afer intern”

CDC està fent campanya en contra, pressionant la resta de socis liberals perquè s'hi oposin i intentant convèncer Verhofstadt que compartir escó amb Ciutadans i UPD “serà una font constant de conflictes”. Però al cap de files de l'ALDE no li preocupa que tinguin una opinió radicalment oposada sobre el dret a decidir i la possible independència de Catalunya. “No serà un problema per al grup, no ens preocupa, no interferirem en aquest afer intern que s'ha de resoldre a Espanya, no a Brussel·les”, apunten. I avancen que “si la decisió d'acceptar-los o no al grup s'acaba sotmetent a votació interna, Convergència perdrà”.

Els sis eurodiputats de Rivera i Díez podrien neutralitzar Tremosa i Bilbao i impedir que el tercer grup de l'Eurocambra segueixi donant suport al procés sobiranista i col·laborant amb la Generalitat. Només la possible incorporació de l'N-VA flamenca podria compensar aquesta ofensiva de Ciutadans i UPD per intentar controlar l'ALDE: els independentistes de Bart De Wever, que han guanyat les eleccions a Bèlgica, també estan negociant amb Verhofstadt la incorporació al grup dels seus quatre eurodiputats. Amb CDC i PNB sumarien sis escons, els mateixos que Ciutadans i UPD.

“Necessitem tenir més eurodiputats, és evident”, insisteixen. Amb Javier Nart i Juan Carlos Girauta, el grup parlamentari de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) tindria 66 escons. Si també s'hi sumessin Francisco Sosa Wagner, que la legislatura passada era al grup mixt dels no inscrits, i els tres nous eurodiputats d'UPD, Maite Pagazaurtundua, Fernando Maura i Beatriz Becerra, Verhofstadt arribaria als 70 escons. I amb els quatre de l'N-VA sumaria 74, el 10% de l'hemicicle. Això li permetria amortir una mica el càstig electoral, mantenir bona part del pressupost, personal i pes a l'Eurocambra (presidències de comitès, informes,...) i guanyar poder per negociar amb els populars i els socialdemòcrates, que tenen 214 i 191 escons, respectivament. Els liberals, de fet, no descarten acabar presidint la Comissió Europea si els 28 no accepten les candidatures de Jean-Claude Juncker i Martin Schulz, però tampoc no s'atreveixen a imposar un candidat que no s'hagi presentat a les eleccions europees.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia