Política

Querella de l'Ajuntament d'Amer contra la secretària

El 2009 la funcionària hauria utilitzat diners del consistori per pagar 27.000 euros d'un litigi privat al Tribunal de Comptes

L'equip de govern reclama que la Generalitat expedienti Aguilera

L'Ajuntament d'Amer va presentar ahir una querella criminal contra la secretària interventora, Concepción Aguilera, per presumpta malversació de diner públic. Segons el consistori, el 2009 Aguilera hauria pagat gairebé 27.000 euros d'un litigi privat amb fons públics. La funcionària està suspesa temporalment de feina, i al desembre l'alcalde la va expedientar.

Els diners en qüestió corresponen a les costes d'un litigi particular de l'any 2000 d'Aguilera contra l'exalcalde Joan Güell i altres regidors de la corporació, segons ha detectat una auditoria dels comptes municipals entre el 2008 i el 2012. Per una suposada decisió de la secretària, el 20 de juliol del 2009, i essent alcalde Xavier Targa (ERC), l'Ajuntament d'Amer va ingressar al Tribunal de Comptes 26.810 euros.

En la querella, l'equip de govern sosté que aquests diners corresponen a dos pagaments que el Tribunal de Comptes va reclamar a Aguilera per les costes del plet del 2000: 15.221 euros, reclamats el 18 de maig del 2008, i 11.589 euros més, reclamats el 28 de gener del 2009.

“Proveïdors diversos”

L'Ajuntament ha detectat que els esmentats 26.810 euros pagats es van justificar “com a treballs a proveïdors diversos”. La xifra, però, coincideix amb les reclamacions del Tribunal a Aguilera. En la querella, el consistori, defensat per Manel Mir, acusa la secretària de sostreure diners públics “abusant de les facilitats que tenia a l'hora de moure aquests diners atesa la feina que feia de secretària interventora”.

En la querella, l'Ajuntament exposa que va fer els pagaments al Tribunal de Comptes com si li degués diners quan, presumptament, la deutora era la secretària. De fet, a principis de juliol del 2009, un jutge hauria advertit Aguilera que li embargarien el sou si no liquidava els deutes. Això hauria fet que suposadament la secretària pagués “amb diner públic de l'Ajuntament d'Amer”.

L'alcalde, Albert Plana (CiU), qualifica de “molt greu” el comportament d'Aguilera. “Vam fer l'auditoria perquè no quedés mai el dubte... No era per anar a buscar coses. [Després de l'expedient], volíem que això fos el punt final, i ara ha vingut la sorpresa final.”

Esperant el govern

La secretària està expedientada i, des d'ahir, té una querella criminal. Tot això, segons Plana, justifica que la Generalitat prengui decisions i expedienti Aguilera per una falta greu. “Esperem que hi hagi un canvi d'actitud de la direcció general d'Administració Local. Amb uns fets tan clars, no han de tenir cap por sinó tot el contrari”, diu l'alcalde d'Amer des del febrer del 2013, quan Alba Serra va decidir renunciar al càrrec.

LA FRASE

Ens hem querellat perquè és una falta molt i molt greu. Hem de defensar el poble i l'Ajuntament d'Amer
Albert Plana
alcalde d'Amer (CiU)

LA DATA

10.06.14
és la data
en què Concepción Aguilera ha de tornar a l'ajuntament. La funcionària està apartada des del desembre.

El 9 de desembre, expedient i cara tapada a les 3

L'equip de govern va expedientar Aguilera el 9 de desembre, i un decret d'alcaldia la va suspendre de feina. La secretària va sortir de l'ajuntament a les 3 de la tarda amb la cara tapada.

Acusa i es querella contra mig consistori per assetjament

Aguilera treballa a l'Ajuntament d'Amer des de fa més de vint anys. Té geni i una forta personalitat. El 2000 Aguilera va denunciar el llavors alcalde, l'independent Joan Güell, i alguns dels regidors de l'equip de govern per irregularitats comptables. Abans de ser víctima d'una querella, al juny del 2013, la mateixa Aguilera va querellar-se contra l'alcalde, el gerent, Sergi Baulida, i el primer tinent d'alcalde, Narcís Junquera, per assetjament laboral.

Aguilera no pot anar a treballar des del febrer, però dimarts torna

Tot i que estava suspesa de feina, la secretària i interventora d'Amer va tornar a treballar l'11 de febrer perquè un jutge li ho va permetre. Li havia concedit la suspensió cautelar al fet que no pogués anar a l'ajuntament. Però la suspensió va durar tres dies perquè el 13 de febrer el mateix jutge va ordenar que Aguilera no podia anar a treballar per l'expedient obert. La suspensió arriba a la recta final, i la secretària torna dimarts –dilluns és festa–.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia