Política

Castells a ritme de fado

Els Castellers de Sants aprofiten que seran a la festa major de Lisboa per participar també en la reivindicació pel dret a decidir

Actuaran en llocs tan representatius com ara el barri d'Alfama i la torre de Betlem

La implicació de la collaamb el dret a decidir no és novetat, ja ha participat en diversos esdeveniments

A vegades hi ha coincidències que encaixen perfectament. Això és el que els ha passat als Castellers de Sants de Barcelona. Van rebre la proposta d'Òmnium Cultural de participar demà en la jornada castellera simultània que es farà a set ciutats europees en favor del dret a decidir quan ja havien confirmat que aquell mateix cap de setmana serien a Lisboa. Dit i fet: dues actuacions en un sol cap de setmana a la capital portuguesa. Esther Oriol, de la colla, explica que avui actuaran davant del panteó nacional, al barri d'Alfama. Fa un temps van rebre una proposta de l'Ajuntament de Lisboa i la Generalitat per ser en un acte amb motiu de la festa major de la capital que intenta vincular el fet casteller amb el fado, ja que tots dos han estat declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco. Així, s'aniran intercalant actuacions castelleres amb interpretacions de fado en viu fins que l'acte es clourà amb una versió en fado d'El cant dels ocells.

Demà serà el dia més reivindicatiu, perquè es farà l'exhibició per reclamar el dret a decidir del poble català. Si avui l'escenari és una zona significativa de Lisboa, demà encara ho serà més: la coneguda torre de Betlem. Amb vistes a l'Atlàntic, els castellers de Sants reclamaran que els catalans puguem votar. De fet, la implicació de la colla amb l'autodeterminació de Catalunya no és una novetat. Els de Sants tradicionalment han participat de les reivindicacions pel dret a decidir. Van signar el primer pacte sobre el dret a decidir, van participar en l'acte constituent de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i van cedir les seves instal·lacions perquè se celebressin les consultes populars. “No ens afegim a la iniciativa d'una forma partidista. El que pensa cadascú és cosa seva. El que fem com a colla és implicar-nos justament perquè tothom pugui expressar la seva opinió a les urnes”, explica Oriol. A la capital portuguesa hi marxen unes dues-centes persones, distribuïdes en sis grups a causa de les complicacions per trobar places en un sol avió. Per a la ciutat de Lisboa trobar-se amb l'actuació no serà cap novetat. Ja s'han publicat alguns articles en premsa anunciant-ho, un dels quals va coincidir amb la final de la Champions que el Real Madrid i l'Atlético de Madrid van disputar a la ciutat fa unes setmanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia