Política

CDC negocia un text per compensar l'entrada d'UPD

Vol obligar els sis eurodiputats de Díez i Rivera a signar una declaració de valors

Convergència es prepara per a l'entrada d'UPD i Ciutadans al seu grup parlamentari a l'eurocambra, que es votarà aquest dimarts que ve. Per intentar suavitzar la notícia i fer-la més digerible per als seus votants, sobretot després d'haver-la desmentit reiteradament, CDC està negociant amb els seus socis de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) una declaració de valors que els sis eurodiputats de Rosa Díez i Albert Rivera haurien de signar per poder integrar-se al grup.

Segons ha pogut saber aquest diari, Convergència vol obligar-los a firmar un document basat en la resolució que la Internacional Liberal va aprovar el 26 d'abril, en el seu 59è congrés a Rotterdam. El text dóna “suport a qualsevol decisió que prengui el poble català sobre el seu futur”, lamenta “la manca de diàleg real entre els governs de Catalunya i Espanya”, i posa com a “model democràtic” i “bon exemple” a seguir l'acord entre Alex Salmond i David Cameron per celebrar un referèndum a Escòcia el 18 de setembre.

UPD, segons fonts del partit, acceptaria signar el manifest electoral de l'ALDE, molt més genèric, que reconeix només “una Europa basada en una democràcia autèntica i en la voluntat dels ciutadans”, però sense fer cap referència concreta al procés sobiranista ni a Catalunya. CDC ho considera “insuficient” i redobla la seva pressió per mirar d'aconseguir una sortida digna si finalment no pot evitar que Ramon Tremosa s'hagi d'asseure amb Francisco Sosa Wagner i Javier Nart a l'hemicicle.

L'ingrés, ahir, dels set eurodiputats antieuro d'Alternativa per Alemanya al grup parlamentari dels tories britànics li complica encara més les coses. Amb 63 escons, el dels Conservadors i Reformistes es converteix en el tercer grup de l'eurocambra (fins ara era el cinquè), superant fins i tot els liberals. I aquest sorpasso afegeix pressió a l'ALDE per acceptar els sis escons de Díez i Rivera. El líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, vol recuperar aquest tercer lloc costi el que costi, per poder tenir força negociadora amb populars i socialdemòcrates europeus, i fins i tot està disposat a acceptar com a socis els seus enemics de l'N-VA flamenca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.