Política

Els alcaldes i regidors, per la consulta

L'ACM convoca tots els càrrecs municipals que hi ha hagut des de la reinstauració de la democràcia a un gran acte a Girona el 12 de juliol en favor del 9-N

Les adhesions es poden fer per internet

L'ACM convoca tots els alcaldes i regidors que hi ha hagut a Catalunya
Els ajuntaments reafirmaran a Girona el suport al dret a decidir

Un clam del món municipal en favor de la consulta del 9-N i el dret dels catalans a decidir el seu futur. Aquest és l'esperit de la convocatòria que ha fet l'Associació Catalana de Municipis (ACM) de cara al dia 12 de juliol, dia en què pretén reunir a Girona el nombre més alt possible de càrrecs municipals que hi ha hagut des de la reinstauració de la democràcia i que siguin partidaris de la consulta que el president Artur Mas ha anunciat que convocarà per al 9 de novembre vinent.

Els alcaldes i regidors actuals estan cridats a partir d'aquesta setmana a donar suport a través d'acords presos en les seves respectives sessions plenàries al manifest L'hora de decidir, que és el que reproduïm en aquestes mateixes planes i que s'ha consensuat entre diferents entitats municipalistes del país partidàries de la consulta.

Al manifest, però, a banda dels alcaldes i regidors que ho són actualment, hi poden donar suport a títol personal els qui han ocupat aquests càrrecs en algun moment des de les prime-res eleccions democràtiques. En aquest cas, els exalcaldes i exregidors es poden adherir al manifest a través d'una pàgina web que El Punt Avui ha posat en marxa (www.elpuntavui.cat.cat) amb motiu de les jornades reivindicatives que se celebraran a Girona els dies 11, 12 i 13 de juliol.

Serà justament en el marc d'aquestes jornades de juliol que l'ACM pretén reunir al pavelló de Fontajau, a Girona, alguns dels milers de càrrecs municipalistes que es preveu que al llarg d'aquest mes puguin donar suport al manifest. A l'acte hi assistirà també una representació de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha donat suport a la iniciativa.

El text del Manifest de Girona presenta els ajuntaments com l'administració més propera al ciutadà, a partir de la qual es canalitzen les necessitats bàsiques dels ciutadans, i apel·la a la llarga tradició municipalista del país. Els ajuntaments, sosté el manifest, són els que han fet sentir la veu dels ciutadans i ciutadanes compromesos amb l'autogovern. I ho exemplifica amb el paper que van tenir en l'etapa de la Mancomunitat.

Després de les retallades successives de l'Estatut del 2006 i “la pràctica liquidació” que en va fer el TC l'any 2010, el manifest proclama la voluntat dels ajuntaments de donar suport al dret a decidir i, finalment, conclou en el seu punt tercer: “Els ajuntaments de Catalunya ens comprometem a la celebració de la consulta i a facilitar-ne el seu desenvolupament legal en els termes que proposi el Parlament de Catalunya.”

El nom de tots els signants, en un mosaic que farà història

A banda de les adhesions que el manifest pugui rebre dels consistoris catalans, els càrrecs municipals (els actuals i els que hi ha hagut des de les primeres eleccions democràtiques) s'hi poden adherir personalment. En aquest cas, ho han de fer a través de la pàgina web que El Punt Avui ha posat en marxa de cara a les jornades de juliol (11, 12 i 13 de juliol).

A www.llibertatidignitat.cat apareix un formulari per donar suport al Manifest de Girona.

El Punt Avui farà públics periòdicament els signants del manifest, que els càrrecs municipals podran signar en diferents punts de Catalunya o bé directament el 12 de juliol assistint a l'acte que l'ACM celebrarà al pavelló de Fontajau de Girona.

En aquest cas, per a aquells que assisteixin a l'acte del 12 de juliol (d'11 del matí a 1 del migdia) hi ha un al·licient afegit prou important: els noms de tots i cadascun dels signants del manifest que hagin estat presents a l'acte de Girona apareixeran en un mosaic que s'inaugurarà posteriorment en un lloc cèntric de la ciutat i que pretén ser un record històric de la trobada i del moment que vivim.

D'aquesta manera, els centenars o milers de noms de càrrecs municipals que hagin estat presents a Girona en el moment de la lectura del manifest tindran un record permanent de la trobada i podran trepitjar el seu nom un cop s'hagi confeccionat el mosaic, que en funció de la seva envergadura s'acabarà instal·lant en un lloc o un altre de la ciutat.

MIQUEL BUCH

“Estem amb la majoria i a Girona ho demostrarem”

El president de l'ACM
i alcalde de Premià
de Mar justifica en aquesta entrevista
la convocatòria.

Per què aquest acte?
Els ajuntaments som la base de la democràcia. I aquest acte és una reclamació lliure, cívica i pacífica per poder exercir-la. Els electes locals hi estem compromesos i volem que es vegi.
Han obert les adhesions a exalcaldes i exregidors.
Estan tan compromesos com nosaltres: ells van obrir el camí en la democràcia, i els volem agrair i reconèixer així la seva tasca. Hem de deixar clar que el món local d'ara i d'abans vol decidir el seu futur.
És important ser a Girona?
Sí, perquè Girona ha de ser la imatge viva i nítida que els alcaldes i les alcaldesses, els regidors i les regidores de Catalunya, estem al costat de la majoria de catalans i catalanes i també exigim poder expressar lliurement i democràticament el futur del nostre país.
Votarem, el 9-N?
Estic segur que el president esgotarà totes les vies possibles per aconseguir que els catalans i les catalanes puguem exercir el nostre dret a decidir. Hem de tenir confiança que podrem exercir el nostre dret de vot.
Els ajuntaments han de cedir els espais i les eines necessàries perquè es faci?
Si hi ha una llei de consultes que ho determina, els ajuntaments, tal com hem fet sempre, cedirem espais i farem el que la llei ens marqui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia