Política

El PSC, cara a cara

Sílvia Paneque i Glòria Plana s'enfronten per liderar el partit en les pròximes eleccions municipals a Girona

No és només l'elecció d'una candidata, sinó també la confrontació de dues maneres de veure el PSC i la seva posició

El dret a decidir i el paper del PSC generen pols oposats
Una comissió electoral farà el control i l'arbitri del procés

Cara a cara. Dues candidates que, més enllà de presentar-se a unes eleccions primàries, el que fan és confrontar dos models de partit. Sílvia Paneque i Glòria Plana engeguen la campanya amb l'objectiu de ser elegides cap de llista del PSC en les pròximes eleccions municipals. Un procés que s'emmarca en una crisi absoluta d'àmbit nacional per trobar un nou líder al partit, després de la renúncia de Pere Navarro. Si ja les primàries es preveien prou complicades, perquè dins la federació gironina la fissura entre oficialistes i crítics és profunda, només faltava aquest garbuix d'àmbit català.

Sílvia Paneque va ser la primera a oferir-se com a candidata. Regidora a l'Ajuntament i primera secretària del partit a la ciutat –ara en funcions–, va anunciar ja fa setmanes la seva intenció de liderar el nou grup municipal. Tot feia pensar que la seva contrincant seria Pia Bosch, cap de llista als anteriors comicis i portaveu del partit a l'Ajuntament. Però la sorpresa va ser la seva negativa a participar en el procés, deixant la porta oberta de bat a bat a presentar-se a les eleccions però amb una altra marca d'esquerres.

L'alternativa

La falta d'una alternativa a la candidatura de Paneque va provocar que Glòria Plana decidís fer un pas que, inicialment, no formava part dels seus plans. Alineada amb el grup crític Avancem, juntament amb Ignasi Thió, el seu objectiu era la preparació de l'assemblea que, el 28 de juny, farà el moviment crític i en la qual s'ha de debatre si el futur d'aquest corrent s'ha de desenvolupar fora del partit socialista. Les circumstàncies, però, van empènyer Plana a ser candidata.

Dos models, per tant, totalment contraposats, especialment en l'aspecte i en objectius nacionals. I és que el dret a decidir i el paper que ha de tenir el partit socialista en aquest procés genera pols oposats protagonitzats, en aquest cas, per Paneque i Plana.

En clau gironina, però, podem trobar confluència entre les dues candidatures. “Girona és d'aquelles ciutats amb moltes potencialitats i no s'està aprofitant prou”, diu Paneque. “La ciutat encara funciona per l'embranzida del govern d'esquerres de fa quatre anys. Li cal un pla estratègic ambiciós”, considera Plana. I també coincideixen en el tipus de campanya electoral que volen dur a terme. No grans actes, però moltes trobades amb col·lectius i ciutadans. En definitiva, el porta a porta per guanyar-se simpatitzants.

Una comissió electoral

La campanya, de la qual ja s'ha donat el tret de sortida, es desenvoluparà sota el control i l'arbitri d'una comissió electoral, que està formada per sis persones. Dues d'elles són representants proposats per l'executiva del partit: Francesc Francisco Busquets i Joan Manuel del Pozo. Dues més han estat escollides per l'agrupació local: Joan Pallars i Eli Riera. Hi ha un assessor extern, que és Quim Brugué, i un membre de la comissió electoral de la federació del partit a la demarcació, representada en la persona de Marc Lamuà, secretari d'organització. Aquest ens ha estat l'encarregat de validar les dues candidatures i fer-ne la proclamació, i vetllarà per un correcte funcionament de la campanya i també del procés de votació. La campanya ja s'ha engegat i durarà tres setmanes, fins al 5 de juliol, dia en què es farà l'elecció. El partit té previst engegar una pàgina web en què apareixeran els currículums de les candidates i els seus programes electorals per tal que la informació pugui arribar a tots els ciutadans.

La votació

Pel que fa a l'elecció de la candidata, hi podran participar tots els ciutadans empadronats a Girona i majors d'edat. La intenció és instal·lar meses electorals a diversos punts de la ciutat, fora de la seu del partit, per donar cobertura a tots els barris. Encara no s'ha definit el nombre total de meses que es desplegaran, una mesura que s'haurà de consensuar entre les dues candidatures. Així mateix, tampoc està definit l'horari de votació, que estarà lligat als espais on se situaran les meses.

Aquest serà, a grans trets, el desenvolupament del procés, que ha de culminar amb la tria de la nova cap de llista. Serà Sílvia Paneque o Glòria Plana? Dues coses estan clares: l'elegida serà dona i mai havia ocupat la primera posició de la llista municipal. La incògnita es desvelarà el 5 de juliol. Entremig, però, hi haurà moviments en l'àmbit de l'executiva nacional i, també, en el dels corrents crítics. Malgrat que es vulgui desmarcar el procés gironí del nacional, és obvi que estan estretament relacionats. Són vasos comunicants i caldrà estar alerta a tots els fronts.

Les polítiques socials i el dret a decidir són dues línies clau i s'han de treballar en paral·lel
Glòria Plana
Hi ha la necessitat de redefinir el model socialista a la ciutat, més de carrer i no tan institucional
Sílvia Paneque

Un peix en un mar de taurons

A.Puig

De caràcter afable i conciliador, dues qualitats no sempre inherents al perfil polític, Sílvia Paneque és d'aquelles persones que se sent còmode en el tracte de proximitat. És nascuda a Riudellots però es defineix com a gironina d'elecció, ja que als catorze anys va començar a fer vida a la ciutat i des de llavors no se n'ha desvinculat. Molt activa en el teixit associatiu, des del bisbat fins a les entitats d'educació en el lleure, li agrada trepitjar el carrer i parlar amb la gent, defugint la política més institucional. Filla de militant socialista, la vocació política li ve de genètica. Durant anys ha treballat des de la base del partit i va ser a finals del 2010 quan va fer un pas endavant, va entrar a formar part de la llista del PSC a les municipals i va ser elegida regidora. Dos anys després, quan el procés sobiranista ja feia fissura en el partit, es converteix en primera secretària del partit a la ciutat, càrrec ara en funcions al ser candidata. Ella mateixa destaca de la seva personalitat la seva capacitat de treball i no li agrada que la defineixin com a oficialista. Creu que un nou PSC és possible i que es pot assolir el consens. Idealisme en política, talment com un peix en un mar ple de taurons. Però no es tracta d'un peix qualsevol.

El perfil Sílvia Paneque Llicenciada en Químiques, ha exercitat de professora a la universitat però de seguida va fer el salt a l'àmbit privat. Té una empresa de fabricació de taps de suro.

L'ímpetu crític que vol espai

A.Puig

És una dona enèrgica a qui mou la impetuositat per introduir aires nous i que parla sense embuts i de manera accelerada. Glòria Plana creu en la justícia social i en el dret a decidir, temes que per a ella són paral·lels i que estan estretament relacionats, i això l'ha portat a alinear-se amb el moviment crític Avancem. Nascuda a Girona, forma part d'una anyada política ambiciosa que lluita per fer-se un lloc entre la generació de la transició. La seva experiència política és àmplia: el 2004 va ser elegida regidora i va formar part del govern d'Anna Pagans, ocupant la regidoria de Promoció Econòmica. Ara és regidora a l'oposició i portaveu del grup socialista al Consell Comarcal del Gironès. També ha estat primera secretària del partit a la ciutat, entre el 2008 i el 2012, i va ocupar la secretaria de política social de l'executiva de la federació socialista a la demarcació. La defensa del dret a decidir, però, la va portar a deixar tots els càrrecs interns del partit i ara forma part de la permanent del moviment Avancem. Diu que una de les seves qualitats és la constància i no defuig la responsabilitat. Ho demostra el fet que s'hagi presentat a les primàries, una possibilitat que no preveia, ja que es veia més fora del partit que a dins. Però en veure el pas enrere de Pia Bosch, ella n'ha fet un endavant. L'embolic el tindrà si, el 28 de juny, Avancem diu d'abandonar el PSC.

El perfil Glòria Plana Advocada, ha dirigit l'assessoria jurídica de la UdG i ha estat directora territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya (2007-2011). Ara exerceix de lletrada a Empresa i Ocupació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia