Política

Elena marxa i els crítics s'ho rumien

La maniobra del diputat d'Avancem no estira altres crítics del PSC cap a l'escissió

Geli i Ventura consideren “precipitada” la marxa

Elena deixa el grup parlamentari i el partit ja li reclama l'escó

Avancem proposa llistes conjuntes en les municipals amb ERC i ICV

El diputat Joan Ignasi Elena i d'altres militants, com ara Jordi del Rio i Fabián Mohedano, del moviment crític Avancem, abandonen el PSC. La decisió és una resposta a la presentació de Miquel Iceta com a candidat a la primera secretaria del partit. Convençuts que Iceta tindrà el suport de la majoria del partit, i tenint en compte que Elena ja va perdre el 2011 la batalla davant Pere Navarro, el diputat díscol ha decidit renunciar a un canvi des de dins del PSC i prepara amb membres d'Avancem l'escissió en una assemblea que tindrà lloc el dia 28 a Sant Feliu de Codines.

Elena repta els crítics

Si abans-d'ahir Iceta reptava Elena a tornar a presentar la seva candidatura, ahir Elena també llançava un repte a la resta de socialistes crítics anunciant la seva marxa del partit. Però la reacció inicial no és la que esperava. En la seva compareixença pública ahir a les Cotxeres de Sants, Elena confiava al migdia que les altres diputades díscoles, Marina Geli i Núria Ventura, també acabarien abandonant el partit, però a la tarda totes dues descartaven conjuntament aquesta possibilitat, una decisió important sobretot perquè Ventura també forma part del moviment Avancem.

Elena ha arribat a la conclusió que “la majoria democràtica i legítima del PSC no vol canviar de posició” política i donarà suport a Iceta. Segons ell, Iceta només representa un canvi de nom al capdavant del partit, però no un relleu generacional ni un canvi de projecte polític que sigui favorable al dret d'autodeterminació. Segons la diagnosi d'Elena i Avancem, el projecte de Navarro és el d'Iceta perquè aquest ha estat l'ideòleg de la línia oficial del partit els últims anys. El resultat ha estat un allunyament de la majoria social del país.

Respecte a la possibilitat frustrada de canvi generacional i de projecte que representava l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el diputat Elena va explicar: “Dijous, divendres i dissabte sentíem una música diferent, esperançadora.” Però diumenge aquesta possibilitat es va frustrar, segons ell, amb la renúncia de Parlon a aspirar al càrrec i l'anunci d'Iceta de presentar-se.

El líder d'Avancem assegura que, davant la nova situació, no es veu amb cor de presentar-se com a alternativa a Iceta i tampoc vol continuar sent una veu crítica dins del partit: “El PSC ja no pot permetre's més disputes internes. No es pot ser crític tota la vida dins d'una organització sense risc d'esdevenir una caricatura.” Per això opta per marxar del partit en una decisió que es prendrà en l'assemblea del dia 28. Elena abandonarà el grup parlamentari del PSC, però, de moment, no deixa el seu escó i passa al grup de no adscrits. La comissió gestora del PSC, presidida per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, li demana que abandoni l'escó per “dignitat política”.

Acords amb ERC i ICV

Elena anuncia que la marca Avancem operarà a partir del 28 de manera independent al PSC, pensant a arribar a acords amb ERC i ICV per presentar candidatures conjuntes en les eleccions municipals. Ahir mateix, Avancem es va reunir amb representants del partit d'Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana (Necat).

Però els altres corrents crítics del PSC no han respost, de moment, al gest d'Elena. Les diputades Geli i Ventura compareixien juntes hores després de l'anunci d'Elena i expressaven els seus dubtes sobre la idoneïtat de deixar la militància quan, per primer cop en la història del PSC, s'ha convocat tots els militants a votar el primer secretari. Consideren “precipitada” la decisió de marxar, tot i que respecten l'opció personal d'Elena. El gest conjunt pren encara més relleu tenint en compte que Núria Ventura també forma part del moviment Avancem.

També un dels rivals d'Iceta en la cursa per ocupar la primera secretaria, Albert Aixalà, considera precipitada la marxa d'Elena i altres militants d'Avancem. L'exdirector de la Fundació Campalans i exsecretari d'organització del PSC barceloní creu que s'ha obert la possibilitat d'aglutinar tota la gent descontenta amb la línia que representa Iceta i que es va il·lusionar amb el nom de Parlon. Aixalà, segons diu, ja té el suport de regidors i membres d'agrupacions locals del Vendrell, Girona, Cambrils, Terrassa i l'Hospitalet, per exemple.

LES FRASES

La majoria democràtica i legítima del PSC no vol canviar de posició política. No és qüestió de persones, sinó d'orientació política
No pots ser crític tota la vida en una organització sense risc d'esdevenir una caricatura
Joan Ignasi Elena
diputat del psc i líder d'avancem
És una decisió precipitada perquè representem molta gent
Marina Geli
Diputada crítica del PSC
Estem segurs que ningú ocuparà un càrrec del PSC si abandona el partit
Josep Fèlix Ballesteros
president de la gestora del psc

Un sobiranista seria el proper a ocupar l'escó

Si Joan Ignasi Elena –o Pere Navarro, que tampoc ha aclarit què farà– decidissin deixar el seu escó al Parlament, el següent a entrar, el número 18 per Barcelona el 2012 –Laia Bonet i Javi López, 15 i 16, hi van renunciar per aspirar a l'alcaldia de Barcelona i ser eurodiputat, respectivament, i el 17, Cristòfor Gimeno, va rellevar Jaume Collboni quan va plegar–, seria Sergi Vilamala, alcalde de les Masies de Voltregà, que s'ha declarat obertament partidari del dret a decidir. L'Ajuntament, de fet, està denunciat per la subdelegació estatal pel fet de pertànyer i pagar quotes a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Si pleguessin tots dos, la 19 és Maria Soler, alcaldessa d'Abrera. Si també marxés la crítica Núria Ventura, entraria la 4 a Tarragona, la jove reusenca Elena Salinas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia