Política

El retrat del rei ‘cau' dels salons de plens municipals

Els ajuntaments ja han despenjat la fotografia de Joan Carles I i no tenen cap mena de pressa per substituir-la per la de Felip VI

Alcaldes com ara el de Girona o el d'Ullastrell no pensen posar-la

La imatge de Joan Carles I ha desaparegut ràpidament dels salons de plens municipals. I els ajuntaments no tenen cap pressa per obtenir el retrat de Felip VI ni li busquen cap espai preeminent. De fet, molts ja tenien la foto de Joan Carles I al magatzem i, per tant, el relleu a la monarquia no els provoca cap maldecap pel que fa a la decoració dels espais municipals.

L'Ajuntament de Girona va despenjar ahir mateix, a les nou del matí, els dos quadres de Joan Carles I i la reina Sofia que presidien el saló de plens. L'alcalde, Carles Puigdemont, va argumentar que ja no té sentit que continuïn exposats i hi va afegir que no els reemplaçarà per uns altres amb Felip VI i Letícia. Precisament, aquesta setmana setze regidors dels vint-i-cinc que hi ha al consistori van aprovar una moció en la qual consideraven que el títol de príncep de Girona “no representa la ciutat”. Puigdemont, a més, ahir no va assistir a la recepció que es va fer a Madrid després de la proclamació del monarca; va preferir quedar-se al Parlament i assistir a la comissió de Cultura, de la qual és president.

A Cervera, l'alcalde, Ramon Royes, diu que encara no està decidit si posaran el retrat del nou monarca al saló de plens de la Paeria. “No hi tenim gaire interès, la veritat”, manifesta. Tot i això, han sol·licitat els retrats reglamentaris –fora de termini– però no s'apressaran a col·locar-los. No obstant això, assegura que no faran una forta oposició: “Igual que amb les banderes, no ens volem trobar amb requeriments i amenaces dels serveis jurídics de l'Estat.” Cervera, a través d'una moció aprovada per majoria en l'últim ple, ha reclamat al nou rei que la seva filla Elionor deixi d'usar el títol de comtessa de Cervera que li pertocaria com a successora al tron espanyol.

A Sant Feliu de Guíxols no tenen el monarca al saló de plens –només hi són Josep Irla i Artur Mas–, sinó en una sala annexa que no és d'accés públic. Han demanat la nova fotografia, però no tenen decidit on la posaran.

L'alcalde d'Ullastrell, el republicà Joan Ballbè, ho té molt clar: “Ni la tenim penjada, ni la tindrem.” Explica que no és una decisió d'un equip de govern concret ni una posició recent, sinó que ja fa molts anys que no tenen la imatge posada al saló de plens.

L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, que tot just després de ser anunciada l'abdicació de Joan Carles I va penjar la bandera republicana i l'estelada al balcó del consistori i va reclamar el dret a decidir sobre la figura del cap d'estat, va dir ahir que “no tenia intenció” de penjar el retrat del nou rei, però que ho acabaria fent “en compliment de la llei”. Per al saló de plens ha demanat la imatge de Felip VI vestit de civil, però per deixar ben clar que ho fa “per imperatiu legal”, per al seu despatx d'alcaldia ha decidit triar el retrat del rei amb el vestit militar. Fins ara, la imatge del rei Joan Carles la tenia “guardada al magatzem”.

A Olot, ahir hi va haver ple i la foto de Joan Carles ja s'havia despenjat. Cal recordar que, el 2011, un grup anomenat Front d'Unitat i Emancipació de la Terra (FUET) va robar el retrat de la sala de plens i van amenaçar de no tornar-lo fins que no es deroguessin tots els títols nobiliaris, fins que Felip de Borbó deixés de ser príncep de Girona i fins que es proclamés la república catalana. L'equip de govern el que va fer va ser demanar un nou retrat i afrontar un debat intens sobre la seguretat a les dependències municipals. Ara s'ha demanat la imatge del nou monarca, ja que no volen una guerra de retrats ni de banderes.

Al Maresme, la imatge de Joan Carles no ha estat habitual als ajuntaments. A Premià de Dalt es manté que “el pare no hi ha estat mai i el fill tampoc hi serà”. A Argentona, el seu alcalde, Ferran Armengol, assegura que la fotografia del rei “per llei ha de presidir els plens de la corporació”, però diu que encara no s'ha decidit si la imatge continuarà a la sala un cop s'acabi la sessió. A Arenys de Munt, bressol de l'independentisme maresmenc, s'han limitat a no respondre a la carta de Madrid. Defensen que al lloc on se celebren els plens mai no hi ha hagut cap foto reial. És el mateix argument que s'utilitza a Pineda de Mar, on un gran tapís de l'artista Joan Josep Tharrats presideix la taula on seuen els regidors.


Informació elaborada per J. Nadal, R. Bravo, M.Vicente, S. Pérez, E.Agulló, J. Tort, J.Casas, C. Filella, J.Ferrer, T. Màrquez i A.Puig

Obres de reforma, retrats al magatzem

Tant a l'Ajuntament de Figueres com al de Blanes, per motius d'obres de reforma i de trasllat de la sala de plens, respectivament, les fotos reials es van despenjar i ja mai més hi han tornat a aparèixer.

A Castelló, si el reben, el penjaran cap per avall

L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, afirma que no pensen respondre a la carta de la casa reial i que, si finalment reben el retrat del nou monarca, ja el penjaran, però de cap per avall.

Manifestacions contra el nou monarca

A diverses ciutats, com ara Figueres i Girona, es van organitzar manifestacions de rebuig a la proclamació del nou sobirà espanyol. A la capital gironina –a la foto– es van concentrar un centenar de persones.

El rei assistirà la setmana que ve al Fòrum Impulsa

La primera aparició del nou rei a Catalunya serà la setmana que ve, amb motiu de la celebració del Fòrum Impulsa de Girona. Es preveu que Felip VI assisteixi a l'entrega de guardons, que es farà dijous.

La concentració

a la plaça del Vi de Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia