Política

La llei de consultes permetrà crear una junta electoral específica

La llei de consultes en tramitació al Parlament inclourà la creació de la figura específica de la comissió de control com a màxim òrgan de supervisió dels processos que es convoquin d'acord amb el text, que estarà formada per set juristes i politòlegs, un per vegueria. Així ho van avançar ahir els ponents que redacten la llei, que van explicar que ja hi ha acord per establir un sistema de garanties general que funcionarà de manera anàloga a les juntes electorals que regulen la resta de comicis i referèndums. En aquest marc també es preveuen comissions de seguiment per demarcació, formades per cinc persones que tindran com a funcions bàsiques el recompte dels vots i la resolució d'incidències als seus territoris, i taules de votació amb tres ciutadans elegits per sorteig entre el registre de població de Catalunya, la principal base censal de les consultes. Això sí, no serà obligatori participar-hi, ja que en ser una eina “menys rígida” no hi haurà sancions per a qui s'hi negui. Tampoc remuneracions econòmiques, així que la col·laboració serà voluntària en la pràctica. Amb aquesta figura, amb vista al 9-N ja no cal esperar la creació de la sindicatura pròpia prevista en la llei electoral catalana, en un estadi menys avançat de tramitació.

Sobre la resta de capítols, ahir es va pactar que el Parlament pugui impulsar una consulta per majoria simple, amb dues cinquenes parts dels diputats o la petició de tres grups. També ho podran fer el 10% dels municipis (95), amb una població mínima total de mig milió de persones, els consells comarcals i, quan es creïn, els consells de vegueria. El PSC està d'acord en els principals punts, però encara no assegura el sí a la llei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.