Política

Mas s'obre a renegociar data i pregunta si l'Estat es mou

El president, que descarta reunir-se amb el rei a Girona, admet que un gest de Madrid seria “un escenari nou” i caldria “seure i parlar de tot”

Apunta a la tardor per a una entrada d'ERC al govern

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir l'enèsima oferta de mà estesa al govern de l'Estat per negociar una consulta pactada el 9 de novembre, i fins i tot es va mostrar disposat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, a renegociar la pregunta i la data si arriba un inesperat gest de Rajoy, que creu que obriria “un escenari nou”. En aquest cas, Mas convocaria tots els partits que donen suport al 9-N per “analitzar l'oferta i definir l'estratègia”, si bé ja es mostrava disposat a “seure i parlar de tot”.

En tot cas, insistia que “el gest” que espera és que deixin votar els catalans, i de fet reiterava com a única condició que, independentment de l'oferta o de l'acord a què s'arribi, s'acabi anant a les urnes per ratificar-ho, la qual cosa garanteix que es farà si hi ha entesa amb l'Estat però també si no n'hi ha, perquè llavors Catalunya seguirà el seu “rumb”, i “hi ha mecanismes legals” per poder acabar votant. En aquest sentit, expressava el “desig, més que confiança plena”, que amb el canvi de lideratge el PSC faci una “reflexió interna” que el dugui a decantar-se clarament pel dret a decidir.

Mas es mostrava satisfet pels darrers sondejos, segons els quals la meitat de la població espanyola ja deixaria votar Catalunya, i interpretava que el moviment català “va calant”, i fins i tot pot servir “per regenerar el conjunt de l'Estat”. Sobre el paper del nou rei Felip VI, precisament, Mas creu que podria fer de “moderador” i “àrbitre”, si bé “no se'l pot obligar a fer-ho”. De fet, admetia que la monarquia “no té poders executius ni el mandat de tenir la iniciativa política”, a banda que segurament hauria d'anar més enllà del que diu la Constitució per poder fer front a la nova realitat, ja que les coses a Espanya i Catalunya “ja no són iguals que fa 40 anys”. En tot cas, Mas descartava una reunió dijous vinent a Girona aprofitant el marc del Fòrum Impulsa, en què el rei s'estrenarà a Catalunya, ja que aquestes trobades institucionals “no es fan amb motiu d'un acte així”. “Seria gairebé impropi”, reflexionava.

Entrada d'ERC al govern

El president també va explicar que, si s'acaba produint l'entrada d'ERC al govern es podria fer “posant la vista a la tardor”. Segons ell, els republicans tenen l'oferta sobre la taula “des del primer dia de la legislatura”, si bé llavors la resposta va ser un no, per la qual cosa no es va entrar a concretar cap negociació. Ara l'escenari és nou, s'acosta la convocatòria de la consulta i li “consta que aquell primer no ja no és tan no”, indicava. Per això, avançava que en seguirà parlant amb Oriol Junqueras per “donar la màxima fortalesa i serietat a les institucions catalanes”, si bé insinuava que hi pot haver “altres coses”, que podrien implicar la formació d'un govern d'unitat més ampli.

LA FRASE

Si no hi ha cap crida ni voluntat d'acord, i l'únic que rebem és un no com a resposta, el que hem de fer és seguir el nostre rumb i el nostre guió

Acusa Beteta de mentir i provocar

Mas va qualificar de “mentider i provocador” el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, que va presumir davant els farmacèutics catalans que cobraran les factures gràcies al govern estatal. Mas va recordar que si paga és perquè recapta els impostos i es pot endeutar. El president, que treballa perquè no hi hagi més retallades el 2015, ho fia tanmateix al que rebi de l'Estat. En aquest sentit, va evitar valorar la baixada d'impostos però creu que la gran reforma seria reduir el frau i que les comunitat poguessin gestionar-ne una part significativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia