Política

La Comissió de la Dignitat exigeix el retorn dels 'papers de Salamanca' 75 anys després del seu “segrest”

El conseller de Cultura assegura que el Govern apel·larà a Europa i s'ha mostrat convençut que, “tard o d'hora”, els documents tornaran

La Comissió de la Dignitat ha exigit aquest dissabte el retorn dels Papers de Salamanca en un acte que ha aplegat un centenar de persones al parc de Montjuïc. L'esdeveniment s'ha produït just el dia que se celebren 75 anys del seu 'segrest', i poc després de la decisió de l'Estat de no tornar tots els Papers de Salamanca. Un fet que, des de la Comissió, Pep Cruanyes, ha qualificat de “menyspreu i deslleialtat suprema”. L'acte ha comptat amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui ha dit que el Govern apel·larà a Europa per reclamar els 'papers' i s'ha mostrat convençut que, “tard o d'hora”, tornaran. L'acte també ha servit per inaugurar la restauració del monument a Frederic Mistral.

Aquest dissabte 5 de juliol fa just 75 anys que un tren s'enduia cap a Salamanca les últimes 35 tones de documents requisats a Catalunya per la dictadura. Enguany, l'efemèride ha coincidit amb l'anunci del Ministeri de Cultura de no tornar tots els 'papers de Salamanca', sinó només aquells que tenen un propietari reconegut.

Aquest fet ha encès els ànims de la Comissió de la Dignitat. El seu portaveu, Pep Cruanyes, ha qualificat la decisió del ministre Wert de “menyspreu i deslleialtat institucional suprema”, i ha assegurat que el retorn dels 'papers de Salamanca' és un “acte de justícia” amb els catalans i amb totes les víctimes del franquisme. En aquest sentit, la Comissió de la Dignitat ha ofert tot el seu suport al Govern, que ja va anunciar que presentarà un recurs contra la decisió de l'Estat.

L'acte ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui ha lamentat que, un cop més, el govern de l'Estat “incompleix la llei”. “És l'expressió d'una manera d'entendre la política absolutament incorrecte”, ha dit. Mascarell no ha descartat apel·lar a organismes internacionals per reclamar els 'papers' perquè “és una qüestió totalment inacceptable”. El conseller s'ha mostrat convençut que, “tard o d'hora”, els documents tornaran a Catalunya.

El monument a Frederic Mistral, restaurat

L'acte ha tingut lloc davant del monument a Frederic Mistral, al parc de Montjuïc, i ha servit per inaugurar la restauració del monument després de l'atac que va rebre l'any 1939 per part de les tropes franquistes que van esborrar les inscripcions que hi havia en record a Mistral i en defensa de la llengua pròpia. La Plataforma per la Llengua, que també ha assistit a l'acte, ha denunciat que, 75 anys després, el català encara pateix un “atac sistemàtic” per part del govern espanyol.

L'acte ha aplegat un centenar de persones, entre les quals hi havia l'expresident del Parlament, Joan Rigol, i el portaveu de la CUP al Parlament, David Fernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia