Política

Absolts els 19 acusats pel setge al Parlament del 2011

L'Audiencia justifica que cal admetre “cert excés” en el dret de manifestació per dotar la protesta “d'un mínim d'eficàcia”

Obliga el noi que va fer una pintada a la jaqueta de Tura a estar localitzat quatre dies

L'Audiencia Nacional ha absolt de delictes contra les altes institucions de l'Estat, atemptat i associació il·lícita els 19 acusats –el vintè no va comparèixer a la vista oral i hi ha una ordre de crida i cerca contra ell– que el 15 de juny del 2011 van assetjar els accessos al Parlament abans de l'aprovació dels pressupostos, arran d'una mobilització en el marc del moviment 15-M. Els acusats van dificultar el pas a una desena de diputats i al mateix president Artur Mas, que va haver d'entrar en helicòpter. La fiscalia, que acusava els manifestants de sacsejar el cotxe de Mas, acorralar i insultar alguns diputats i fins i tot colpejar Alfons López Tena (SI), demanava per a ells penes de cinc anys i mig de presó, mentre que el Parlament i el govern –per a tres d'ells– demanaven tres anys, i el sindicat Manos Limpias, set. Això sí, a un dels acusats, José María Vázquez Moreno, que va fer una pintada a la jaqueta de la llavors diputada socialista Montserrat Tura per l'esquena, l'han condemnat a quatre dies de localització permanent per un delicte de faltes. No haurà de pagar cap indemnització, però, perquè Tura no ho va demanar. La sentència justifica que no hi ha proves en què s'identifiqui clarament cap dels acusats cometent cap delicte, i indica que conductes com ara barrar el pas o escridassar els diputats s'emparen en l'exercici del dret fonamental de manifestació. Segons el tribunal, “resulta obligat admetre cert excés en l'exercici de les llibertats d'expressió o manifestació si es vol dotar d'un mínim d'eficàcia la protesta i la crítica, com a mecanismes d'imprescindible contrapès”. La resolució recorda que l'acte estava degudament convocat, i que el fet que els Mossos tanquessin altres portes encara va suposar més risc. A més, critica que després els agents entressin a la Ciutat de la Justícia a detenir sis acusats que ja s'hi havien presentat voluntàriament.

Vot particular de Marlaska

La sentència té el vot particular d'un dels tres magistrats, el president de la sala penal, Fernando Grande Marlaska, que defensa que deu dels acusats haurien d'haver estat condemnats a tres anys de presó, ja que “van alterar el funcionament i dignitat del Parlament, a través de l'escomesa física i verbal als seus diputats”. Segons ell, sí que hi havia cert acord entre molts manifestants per intentar aturar el ple, fet que suposaria un delicte contra les institucions de l'Estat.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va celebrar la sentència exculpatòria i va valorar que la justícia reconegui que “hi ha d'haver marge per a aquesta conflictivitat social”. Segons ella, el problema va ser la manca d'un bon dispositiu policial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia