Política

Front comú per fer servir el català al Parlament Europeu

Vuit eurodiputats reclamen a Schulz per carta “un gest simbòlic” per poder expressar-se en català a les sessions

Argumenten que la mesura no generaria cap despesa extra a l'eurocambra

Vuit eurodiputats catalans i valencians han enviat una carta al reelegit president del Parlament Europeu, Martin Schulz, per reclamar-li que es puguin expressar en català a l'Eurocambra. Els signants de la missiva són Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC), Ramon Tremosa i Francesc Gambús (CiU), Ernest Urtasun (ICV), Javi López (PSC), Marina Albiol (Esquerra Unida) i Jordi Sebastià (Compromís), i no s'hi han adherit els eurodiputats catalans del PP i C's.

En la carta, que van enviar ahir a Schulz, li demanen que faci “un gest simbòlic” a través d'una mesura que “no representaria una despesa extra per a la burocràcia de l'eurocambra, atès que bona part dels traductors de llengua castellana són catalanoparlants.” En aquest sentit, argumenten que això “acostaria una mica més Europa als deu milions de ciutadans” que parlen el català, que és més utilitzat que moltes altres llengües oficials al Parlament Europeu. A més, també faria una mica “més cert el nostre eslògan d'units en la diversitat”, conclouen en la carta.

Aquest és el primer gest conjunt del grup d'eurodiputats catalanoparlants en defensa de la llengua i de l'ús oficial del català. Al mateix temps, és una petició que s'ha repetit en les últimes legislatures amb cartes als diferents comissaris i preguntes parlamentàries reiterades, sense que hagi arribat a fructificar.

La passada legislatura aquesta aliança de defensa de la llengua la van formar cinc eurodiputats (i només catalans, de CiU, el PSC i ICV). Aleshores, com havia passat anteriorment, la petició no va prosperar, malgrat “el coneixement que té el socialdemòcrata alemany de la realitat política, cultural i lingüística catalanes”, com recorden ara en aquesta nova missiva.

La legislatura passada es van oposar frontalment a l'ús del català en els plens dos vicepresidents espanyols a l'eurocambra (el popular Alejo Vidal-Quadras i el socialista Miguel Ángel Martínez). Ara ells no hi són, però l'Estat espanyol manté un vicepresident a la mesa de l'eurocambra, l'expresident murcià Ramón Luis Valcárcel, del PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia