Política

MIQUEL ICETA

CANDIDAT A PRIMER SECRETARI DEL PSC

“La pregunta actual és pròpia d'una enquesta”

“Una declaració unilateral és fer l'aleta si el dia següent no et reconeixen els EUA”

“Si no es reconeix la nació catalana, tard o d'hora Espanya es trencarà”

“Per marxar d'Espanya, hi ha d'haver una majoria clara durant molt de temps”

“Ens equivocarem si volem fer el paper de Podem”

PERFIL
Miquel Iceta va néixer a Barcelona el 17 d'agost del 1960. El 1978 es va afiliar a les Joventuts Socialistes de Catalunya, organització juvenil de la Federació Socialista de Catalunya (PSOE). Ha estat membre de la comissió executiva del PSC del 1984 al 2011, en què va ser viceprimer secretari i portaveu. Avui és president de la Fundació Campalans i membre del consell nacional del PSC.
Els que consideren equivocat el projecte del PSC difícilment podran ser en la nova executiva

Miquel Iceta és l'únic candidat a primer secretari del PSC, que demà podran votar tots els militants.

El que demana vostè en la pregunta –reconeixement nacional, pacte fiscal i blindatge lingüístic– ja ho reivindicava l'Estatut i el Tribunal Constitucional (TC) ho va tombar.
Però no es va obtenir i, per tant, segueix en peu. De totes maneres, jo he fet una proposta de pregunta perquè la que hi ha no es farà. Una llei de consultes populars no referendàries no serveix per fer un referèndum. I, després, perquè la pregunta és molt dolenta. És una pregunta encadenada. La primera no és prou clara –tan estat és Baviera com Alemanya, Jalisco com Mèxic o Texas com els EUA–, i a la segona només poden votar els que han respost d'una determinada manera a la primera. Això és propi de les enquestes, no de les consultes o els referèndums. I, finalment, perquè sabem que hi ha una doctrina del TC que diu el que diu.
La nostra via és forçar una reforma de la Constitució que s'hauria de portar a referèndum. Tant el federalisme com la independència, com la confederació, tot ha de ser fruit d'una negociació i d'un pacte. No sé trobar una altra via. Molta gent vol la independència, però ningú m'explica com s'hi arribarà.
La seva pregunta no és tornar a donar voltes al mateix?
Si anem cap a una reforma de la Constitució, no. No s'ha fet mai. Els responsables polítics que volen la independència han d'explicar els passos per arribar-hi. Hi ha gent que parla d'una declaració unilateral. No l'acabo de veure perquè, si el dia següent no et reconeixen els Estats Units, és fer l'aleta.
No creu que la societat catalana ha superat l'autonomisme?
Sí, per això volem encetar l'etapa federal. Hi ha un consens ampli que així no podem seguir. S'ha de fer un canvi profund en les relacions entre Catalunya i Espanya.
La Declaració de Granada del PSOE ni tan sols reconeix la nació catalana.
Diu que s'incorporaran a la Constitució els drets històrics que hi ha a l'Estatut. Jo crec que és una via. Jo el que vull és que, si hem de parlar d'altres vies, m'expliquin com s'hi arriba.
Vostè s'imagina un pacte d'estat en què es reconegui Catalunya com a nació?
Sóc dels que creuen que Espanya és una nació de nacions, que ho diu el seu escut i la seva història. I, si no es reconeix, tard o d'hora es trencarà. En una democràcia, si la majoria d'un poble vol marxar, marxarà. Però ha de ser una majoria clara durant molt de temps.
Dels tres candidats a liderar el PSOE, només el que ningú pronostica guanyador defensa la consulta.
Haurem d'insistir més. Sempre els recordo que només a Catalunya ha passat que un pacte ratificat pels ciutadans després va ser modificat. El que hagi de substituir-lo, haurà de ser votat pels ciutadans. Quan els dius això, no hi ha resposta.
El PSC serà a temps de posar al dia el discurs abans que li passi al davant Podem?
Espero que sí. Hem de respondre a la crítica al sistema des dels nostres plantejaments. El PSC no aspira a ser el millor partit protesta, sinó el millor a solucionar problemes. Som una esquerra democràtica, amb vocació majoritària, de govern i reformista. Per poder donar solucions has de tenir un plantejament factible, contrastat i majoritari.
Al PSC hi va haver crítiques pel suport a BCN World.
Jo no estaria còmode en una esquerra només capaç de dir no. Jo la vull capaç de dir sí a determinades coses. Ens equivocarem si volem fer el paper de Podem. Els nostres electors no volen només reivindicar i queixar-se, sinó transformar i solucionar problemes a la pràctica.
En l'executiva veurem alguna cara coneguda dels crítics?
Segur. Els que vulguin ser-hi.
Àngel Ros?
Els que vulguin ser-hi. Jo intentaré fer un equip de treball, no agafar un a un i després intentar fer la suma. Ara bé, els que consideren que el projecte del PSC és equivocat difícilment hi podran ser. El projecte no es revisarà fins l'any que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia