Política

Els partits tanquen la llei de consultes que empararà el 9-N

S'aprovarà dimecres en comissió i s'enviarà al Consell de Garanties

CiU, ERC, ICV i el PSC hi donen suport

Satisfacció general entre els ponents de la llei de consultes no referendaries que ahir, després d'una jornada maratoniana de cinc hores i mitja, van arribar a un principi d'acord per tancar la ponència i enviar el text a la Comissió d'Afers Institucionals, que ha de donar el primer vistiplau al document. Fins dijous a la nit, el text va estar sotmès a revisió pels ponents i ahir al migdia els serveis jurídics del Parlament enllestien el text refós per donar lectura un per un als 51 articles de què consta la nova llei.

Entre els aspectes més destacats, hi ha el fet que podran votar els majors de 16 anys, els immigrants amb un mínim d'entre un i tres anys d'empadronament i que el decret de convocatòria de la consulta se signarà entre 30 i 60 dies abans.

Un dels més satisfets era el coordinador de la ponència, el diputat de CiU, Josep Rull, en disposar ja d'un text que va començar a redactar-se al principi de la legislatura per donar cobertura legal a la consulta del 9-N, entre altres processos participatius que queden regulats amb aquesta nova norma. Tant Rull com la diputada d'ERC Gemma Calvet van destacar que es tracta d'un text impecable des del punt de vista jurídic. “És difícilment atacable”, hi afegia Rull. Per contra, el diputat del PSC, Ferran Pedret, tot i donar suport al text com a eina de participació, va reiterar que no servirà per convocar el 9-N. Un cop dimecres vinent s'aprovi en comissió, el text serà enviat al Consell de Garanties Estatutàries per assegurar que el redactat s'adequa a l'Estatut i a la Constitució i minimitzar així els arguments amb què el govern espanyol podria recórrer contra el text al TC.

LES FRASES

És un text jurídicament impecable, que podrà utilitzar-se per convocar el 9-N
Josep Rull
diputat de ciu
És una llei que corre el risc de ser impugnada si es vol fer servir per a quelcom que no pot fer
Ferran Pedret
diputat del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia