Política

El govern exigeix a Montoro la revisió del finançament

Autoritza Mas-Colell a interposar un requeriment al ministeri i, si no hi ha resposta, a traslladar-ho als jutjats

El govern de la Generalitat ha decidit passar a l'acció després de les últimes declaracions del ministre Montoro al juny ajornant sine die la revisió del model de finançament. L'executiu de Mas va autoritzar ahir el Departament d'Economia que encapçala Andreu Mas-Colell a presentar al Ministeri d'Hisenda un requeriment per exigir-ne la revisió d'acord amb la llei de finançament de comunitats (LOFCA) i l'article 208 de l'Estatut d'Autonomia.

El govern, en paraules del seu portaveu, el conseller Francesc Homs, va recordar ahir que la falta de compromís del govern espanyol comporta “un evident perjudici en les arques de la Generalitat”. Aquest és el principal motiu pel qual des del govern ja s'ha avançat que, en el cas que el requeriment no obtingui resposta de l'executiu de Rajoy, el Departament d'Economia també ha estat autoritzat per traslladar la petició als jutjats mitjançant la presentació d'un recurs contenciós administratiu.

L'Estat i la Generalitat, d'acord amb el que recull la llei, haurien d'actualitzar el sistema de finançament cada cinc anys sobre la base de l'evolució dels recursos públics disponibles i les necessitats de despesa de cada comunitat. El gener del 2014 ja haurien d'haver estat aplicats aquests canvis, però lluny d'això i com a mostra dels desequilibris que comporta el finançament de les comunitats autònomes, Homs va destacar els 84 milions de menys que, malgrat haver estat pressupostats el 2014, no es rebran de l'Estat un cop executada la liquidació del 2012. “És el que passa quan el model es basa en avançaments calculats sobre perspectives d'ingressos que no es compleixen”, va indicar.

LES DATES

01.01.14
dia
que haurien d'haver entrat en funcionament els canvis en el model de finançament segons preveu la llei.
26.06.14
dia
que el ministre Montoro manifesta la negativa del govern espanyol a revisar el sistema en vigor des del 2009.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia