Política

L'oposició critica la passivitat de CiU al Consell de la Selva

Els grups vinculen el trencament d'ERC del pacte de govern a la falta de decisions de Balliu pel cas Manga

El grup de CiU, que queda ara en minoria, va mantenir-se ahir hermètic

El trencament del pacte en l'equip de govern del Consell Comarcal de la Selva entre ERC i CiU ha provocat les crítiques dels portaveus de la resta de grups amb representació a la institució. Amb alguns matisos, els grups minoritaris consideren que la decisió d'ERC de deixar CiU en minoria és una mostra de la passivitat amb què el president del Consell, Salvador Balliu, ha afrontat el cas Manga. Tots coincideixen a criticar que no s'han pres les decisions que Balliu havia anunciat després de la junta de portaveus del 26 de juny i fan palesa la seva “decepció”.

CiU, amb 12 consellers comarcals, queda ara en minoria. Ahir el president, Salvador Balliu, no va poder ser localitzat per aquest diari. El PSC, que en té 7, s'ha sorprès perquè els republicans (6 consellers) han trencat el govern de l'ens supramunicipal. “Ells sabran els acords que tenien entre si. Sorprèn que s'hagi fet tan ràpidament. Potser s'ha d'interpretar com una estratègia de partit [d'ERC]”, resumeix el portaveu socialista i alcalde de Sils, Martí Nogué.

Darrere els socialistes, el grup dels independents, format per tres consellers, és el que té més representació. Segons el seu portaveu, Xicu Nadal, regidor de l'equip de govern (Tossa Unida), “el motiu del trencament és la falta de confiança d'ERC en CiU. En una junta de portaveus es va dir que s'assumirien responsabilitats, i no s'ha fet. La institució dóna una mala imatge, i caldran explicacions”.

El gerent, discutit

ICV-EUiA té dos representants al Consell de la Selva. Joan Salmerón, el portaveu del grup a Blanes, troba a faltar decisions de Balliu pel cas Manga, igual que ja havia assenyalat dimarts el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, per justificar el trencament del pacte. Salmerón explica que en la reunió dels nous advocats amb els portaveus dels consell, a finals de juny, els juristes van plantejar que si el Consell havia de passar a ser part acusadora “havia de donar exemple i netejar la casa. S'havien d'obrir expedients a treballadors i el càrrec del gerent [Joan Burjachs] havia de saltar, però res d'això s'ha fet”.

L'exportaveu del PP i portaveu del partit a Lloret, Enric Martínez, va manifestar ahir que prefereix no valorar el trencament del pacte, però el preocupa “la ingovernabilitat”. Martínez també es va mostrar decebut amb l'actuació de Balliu en el sentit que no ha complert el que semblava que era una actuació anunciada: l'expedient als treballadors implicats fins que no s'aclarís el cas, i l'acomiadament de Burjachs. Martínez, vicesecretari d'organització del PP a Girona, va descartar que, per part d'ERC, sigui una estratègia per desmarcar-se de CiU. Actualment, el regidor popular al Consell és Jordi Jaldón.

ERC, “falta de dignitat”

Marc Fuertes (Millor) va ser el més contundent, però no contra l'actuació del president, sinó d'ERC, que considera que ha actuat amb “falta de dignitat política i de manera menyspreable”. Fuertes creu que Burjachs hauria de plegar, però creu que ERC ha tingut una motivació electoralista a l'hora de trencar el pacte de govern. “A Lloret, on Jordi Orobitg és regidor, hi ha una persona imputada a la qual demanen presó i no han exigit que plegui”. “Estic d'acord que s'havien de prendre mesures, però el trencament és oportunista i interessat“, sentencia.

LES FRASES

Aquest trencament demostra una falta de dignitat política per part d'ERC
Marc Fuertes (Millor)
El president m'ha decebut molt, perquè no ha pres decisions, tot i que va dir que ho faria
Joan Salmerón (ICV-EUiA)
El temps ens ha donat la raó quan demanàvem que s'apartessin els implicats
Enric Martínez (PP)
Estic sorprès que s'hagi fet tan de pressa. Potser forma part d'una estratègia de partit [d'ERC]
Martí Nogué (PSC)
S'havien de prendre decisions i no s'ha fet. La imatge de la institució no és bona i caldran explicacions
Xicu Nadal (Independents)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia