Política

Josep Rull comandarà el postpujolisme a CDC

Mas confia les regnes del partit al també secretari d'organització

Reparteix joc amb la tria d'un comitè de direcció

Corominas, secretari general adjunt de CiU

Conesa, portaveu del partit

Josep Rull és el nou número dos de CDC. Artur Mas va anunciar ahir els detalls del relleu d'Oriol Pujol a la secretaria general del partit hores abans que la bomba informativa de la confessió de l'expresident Jordi Pujol esclatés al carrer Còrsega. Rull, que prové del vell anomenat sector renovador de Convergència i que encarna alhora un recanvi generacional, haurà d'afrontar amb Mas el pas definitiu cap al postpujolisme des del quarter general del partit. Tant Mas com Rull van intentar desvincular CDC de la llosa fiscal que lapida el llegat polític de l'expresident de la Generalitat.

El de Terrassa és, formalment, el futur coordinador general convergent. La nova denominació és deguda al fet que, segons els estatuts del partit, el secretari general només el pot nomenar el congrés, així que se suprimeix el càrrec i se'n crea un altre d'equivalent. Rull exercirà de capità d'una direcció col·legiada amb què Mas ha volgut consolidar l'equip que ja funcionava de facto d'ençà que Oriol Pujol va delegar les seves funcions com a secretari general per primer cop fa setze mesos en ser imputat en el cas ITV, aleshores amb una tricefàlia al partit i al Parlament per esquivar el debat successori. Lluís Corominas i Jordi Turull mantenen els seus càrrecs. L'un com a vicesecretari general de coordinació institucional i l'altre com a president i portaveu del grup parlamentari de CiU. A més, Corominas –que havia estat fins ara l'altre home fort de Mas a Còrsega al costat de Rull– s'incorpora a la secretaria general adjunta de la federació nacionalista en substitució de Xavier Trias, de bracet del també renovat i socialcristià Ramon Espadaler.

Francesc Homs continuarà focalitzant el dia a dia del govern i preserva un peu al partit amb la vicesecretaria general d'estratègia. Hi ha, a més, una incorporació de pes: la de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que entra com a portaveu del partit, a més de ser un valor municipalista emergent. Francesc Sánchez, que ja formava part del nucli operatiu, es consolida com a coordinador de règim intern i comunicació i assumeix la representació judicial i extrajudicial dels actes i contractes del partit. Completen el comitè de direcció: Pere Macias, com a representant de CDC a les Corts espanyoles; Irene Rigau, com a presidenta del consell nacional; Xavier Trias, com a president de la comissió nacional de política municipal, i Meritxell Borràs, com a presidenta de la comissió nacional de política sectorial. En paral·lel, Joaquim Colomines relleva Sánchez a la direcció de la Catdem, la fundació vinculada a CDC. Mas va anunciar els canvis després de les reunions extraordinàries de la permanent i de l'executiva.

Mas no va admetre en públic la inevitable lectura successòria. Però si bé és cert que ha repartit joc a més dirigents i ha confegit un comitè de direcció, també ho és que ha confiat les regnes a Rull. Un extrem que va evitar setze mesos enrere, quan al carrer Còrsega encara confiaven remotament en la reparació pública d'Oriol Pujol. I és que Mas tenia clara la necessitat d'assenyalar un sol home fort per posar fi a les confusions internes i externes. I l'elecció de Rull, que es manté com a secretari d'organització i, per tant, comandant del territori, era la tria natural, però també més arriscada pel que suposa de trencament amb la influència de les velles famílies de CDC. Tal com va avançar aquest diari, diverses fonts convergents ja donaven dijous per feta l'elecció de Rull. La nova direcció s'enfronta ara al repte del trencament amb el pujolisme per reflotar el partit. El consell nacional del 6 de setembre aprovarà formalment els canvis orgànics.

LES FRASES

Hem tingut dues renúncies: la d'Oriol Pujol i la de Josep Antoni Duran i Lleida. Les decisions s'han de prendre, i [...] ràpidament
A partir del setembre hi haurà densitat i intensitat de decisions en molts fronts diferents
Artur Mas
president de cdc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia