Política

Silencis significats

L'ampliació del centre de Glòries tira endavant per silenci administratiu

El ple aprova cedir parcialment la gestió de 15 aparcaments per 232 milions

En un ple políticament convuls, que potser avança la dinàmica que ens espera d'ara a la fi del mandat, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir els plans urbanístics per tirar endavant les ampliacions dels centres comercials de La Maquinista i Glòries, el primer mitjançant un acord amb el PP ja anunciat la setmana passada, i el segon, per pur silenci administratiu. El PP també va ser clau per impulsar l'altra gran aprovació del dia, que també va tenir el suport d'UpB, la de la concessió de la gestió de 15 aparcaments públics durant 25 anys a una nova empresa mixta, Bamsa, participada al 40% pel mateix consistori i al 60% per Saba Infraestructures, la companyia que ja té la majoria dels pàrquings privats del centre urbà.

L'aprovació de la requalificació de sòl industrial que farà possible l'ampliació de La Maquinista suposa destinar 42.000 m² a comerços, oci i restauració i 35.000 m² a fer-hi 400 pisos, a més d'aixecar 300 habitatges més, la meitat de socials, en uns terrenys on també hi haurà equipaments. L'aprovació va propiciar un debat aferrissat sobre el model de ciutat: pel govern i el PP, que li dóna suport, l'operació suposa més activitat comercial, la creació de 1.200 llocs de treball i la possibilitat de construir l'escola La Maquinista, que ara funciona amb barracons. Pel PSC, ICV i UpB, és un pelotazo urbanístic que dinamita el model comercial, i no es pot usar l'argument que cal per fer l'escola i la resta d'equipaments perquè l'Ajuntament té diners –200 milions de superàvit dels dos últims exercicis– i perquè el col·legi qui l'hauria de fer és la Generalitat.

Part dels arguments es van repetir durant el debat sobre la concessió dels pàrquings, per la qual l'Ajuntament rep de Saba 232 milions, 72 més dels que es demanava d'entrada en el procés de licitació, i que el govern municipal vol destinar a fer un miler de pisos protegits i a reformar l'Hospital del Mar. El PSC i ICV hi veuen una privatització, i entenen que el superàvit municipal fa innecessària l'operació, que no respon a cap interès públic i deixa Saba en una posició pràcticament de monopoli al centre de la ciutat. L'afer va propiciar una topada contundent amb el republicà Jordi Portabella, que en aquest cas dóna suport al govern. “L'Ajuntament no es ven cap aparcament, surt guanyant econòmicament i subroga els treballadors”, al·legava Portabella.

L'aprovació més peculiar, però, va ser la del pla per ampliar el centre comercial Glòries, que a diferència del de La Maquinista no precisa de cap requalificació, i que tira endavant per silenci administratiu, un cop esgotats els terminis del consistori per donar resposta al promotor, en no aconseguir el govern municipal cap suport. Als retrets del PSC, UpB i ICV va replicar el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, que va revelar que, en contra del que havia afirmat l'ecosocialista Quim Mestre, no era una mesura inèdita: l'any 97, ja es va aprovar així un pla similar per silenci administratiu: el que permetia construir La Maquinista, precisament.

L'altre silenci és el de Xavier Trias, que per més que pugi la tensió continua apostant per mantenir un perfil baix en els plens. Tot i la rellevància i intensitat d'aquests debats, l'alcalde no va intervenir en cap. Clar que tampoc no poden fer-ho ni l'alcaldable d'ERC, Alfred Bosch, ni el del PSC, Jaume Collboni, que han de seguir els plens des de la tribuna de convidats, ahir compartida amb veïns crítics amb La Maquinista o empleats de BTV que aprofitaven l'aprovació del nou contracte programa per protestar per les retallades.

232
milions
paga Saba per aconseguir el 60% de la nova empresa mixta que gestiona pàrquings municipals.
Homenatge i condemna

Medalla d'or a Gabo i record per a Gaza

El ple de l'Ajuntament va aprovar atorgar la medalla d'or a títol pòstum a l'escriptor Gabriel García Márquez “per la seva especial contribució a enriquir el patrimoni literari barceloní i universal”.

També ahir, i a instàncies d'ICV-EUiA, Xavier Trias va fer una “condemna solemne” de l'operació militar d'Israel a la franja de Gaza. Trias va expressar el suport a la Declaració de la Comissió de Pau i Diplomàcia de les Ciutats del Fons Català de Cooperació, va apel·lar al diàleg i va anunciar que Barcelona aportarà 75.000 euros per pal·liar la situació d'emergència a la zona.

Projecte fantasma

L'oposició frena el pla per fer una pista d'esquí a la Marina

El govern municipal va retirar a última hora de l'ordre del dia la votació sobre un pla urbanístic que, segons publicava ahir mateix La Vanguardia, amagava la intenció de construir una pista d'esquí artificial al barri de la Marina de la Zona Franca, en els terrenys ara ocupats per la seu i el magatzem central del Banc dels Aliments i per un institut de formació professional.

La manca de suport, però, va forçar l'equip de govern a retirar la votació del projecte, en la justificació del qual es deia que “en aquests terrenys, davant del carrer Motors, es preveu l'emplaçament d'un gran equipament de ciutat”, però sense concretar quin. Els grups de l'oposició van criticar les intencions del govern, i el van acusar d'opacitat.

Curiosament, ahir mateix el ple va aprovar també el reglament d'accés a la documentació municipal, que vol facilitar l'accés a les dades públiques de l'Ajuntament i millorar-ne la transparència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia