Política

Catalunya ha d'aguantar un dèficit fiscal amb l'Estat de 15.000 milions

El saldo negatiu del govern espanyol respecte al català revela un ofec que entrebanca l'avenç del país

La sagnia econòmica equival a un 7,7% del PIB català i des del 1986 la mitjana és d'un 8%

El dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat espanyol arriba a ser de 15.006 milions d'euros. Aquesta és la xifra que va donar fa unes setmanes el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que significa un 7,7% del PIB català. Aquesta xifra surt després de ser calculada a través del mètode del flux monetari, que comptabilitza la despesa de l'administració espanyola a Catalunya, a la qual es resten els ingressos aportats per Catalunya a l'administració espanyola. A través de l'altre mètode, el de càrrega-benefici, a la Generalitat, li sortia un dèficit d'11.000 milions.

Fa uns dies, el govern espanyol va intentar contrarestar aquestes dues xifres amb el seu propi estudi sobre les balances fiscals, molt criticat pels experts perquè només utilitza un dels dos mètodes possibles per calcular-les i, a més, hi introduïa noves variables subjectives que no s'havien utilitzat fins ara.

L'informe de Madrid situa el dèficit català en 8.000 milions d'euros, que, tot i els càlculs dubtosos assenyalats pels experts, no deixa de ser una xifra voluminosa. I més si fem un cop d'ull a les xifres de la resta de l'Estat espanyol, en què només tres comunitats autònomes més presenten dèficit. D'aquestes, dues són de parla catalana, i l'altra és Madrid, el dèficit de la qual es dispara precisament per culpa del mètode de càlcul triat pel govern espanyol.

La qüestió era, fos com fos, rebaixar i desvirtuar les xifres d'“espoli fiscal” donades per la Generalitat, i fer que aquestes fossin clarament inferiors a les de la Comunitat de Madrid. Però el cas és que, no només el govern català, també experts d'àmbits diversos assenyalen que el tracte fiscal reparat a Catalunya és fruit d'un model econòmic antiquat, que li fa de fre per al seu avenç econòmic. A més, aquest greuge ve de lluny, ja que des del 1986 –quan la Generalitat va tenir les primeres balances fiscals– la quantitat de milions del dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat s'ha anat engrandint. Des d'aleshores fins ara, significa, de mitjana, el 8% del PIB català.


2

LES XIFRES

39.903
milions
d'euros és la despesa que l'administració espanyola va fer a Catalunya el 2011.
54.910
milions
d'euros són els ingressos aportats pel govern català a l'espanyol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.