Política

ERC atrapa CiU a Barcelona i el PSC continua ensorrant-se

El baròmetre preveu un empat tècnic entre els de Trias, que cauen 2,6 punts, i els republicans, tots dos amb un 11,1% d'intenció de vot

L'alcalde suspèn per primer cop en aquest mandat

Si des de la victòria també a Barcelona en les europees, ERC es planteja seriosament fer el sorpasso a l'Ajuntament en les eleccions del 2015, el baròmetre que semestralment elabora el consistori ratifica que les ínfules dels republicans estan més que justificades: per primer cop, els de Jordi Portabella atrapen CiU. El baròmetre reflecteix un empat tècnic en intenció de vot: un 11,1% per a cadascuna de les dues forces. Esquerra, ara integrada en la coalició UpB, que té dos regidors, puja 3,6 punts respecte de l'anterior baròmetre, el de gener, i el partit del govern en perd 2,6.

La resta de partits amb presència en el consistori també cauen, i es desploma el PSC, que, amb un 2,6%, obté els pitjors resultats de sempre en l'enquesta municipal. ICV, amb un 5,5%, es manté com a tercera força. El PP, que sempre és qui té més vot ocult, obté un 1,2%, xifra que el deixaria per darrere de la CUP, que, tot i caure, obté un 1,4%, i de Podem, que apareix per primer cop en l'enquesta i esgarrapa un 2,2%. Un 0,6% dels enquestats votarien Guanyem, la plataforma amb què Ada Colau planeja presentar-se a les municipals. Val a dir que l'enquesta es va fer entre el 25 de juny, el dia abans de la presentació de Guanyem, i el 8 de juliol. Abans, doncs, de les primàries d'Esquerra en les quals Alfred Bosch va ser escollit alcaldable.

Aquest és l'últim baròmetre en què es pregunta per la intenció de vot abans de les municipals, la cursa electoral de les quals, supeditada més que mai al context polític nacional, s'albira incerta. El treball indica, doncs, tendències, però cal anar amb compte: a la volatilitat de la situació política cal afegir-hi el fet que el percentatge dels que no volen dir què votaran i els que diuen no saber-ho és també més alt que mai: d'un 40,5%.

La davallada dels de Xavier Trias, en tot cas, és continuada, a més: fa dos baròmetres, o un any, el 18% d'enquestats deia que els votaria, set punts més que ara. Trias va guanyar les eleccions el maig de 2011 amb un 15% de vots sobre el total del cos electoral, i aquell desembre, en
la primera enquesta del mandat, va obtenir un 23,6% d'intenció de vot.

Hi ha una última dada que evidencia la percepció de fort desgast de l'executiu. El tinent d'alcalde Joaquim Forn, que va presentar ahir el baròmetre, va preferir quedar-se amb el fet que l'Ajuntament continua sent l'administració més ben valorada, i que un 39,3% considera bona o molt bona la gestió municipal, contra el 29% que la troba dolenta o molt dolenta. Però el cas és que l'índex de valoracions positives cau sis punts respecte de l'anterior enquesta i és el pitjor del mandat, i l'índex dels que suspenen la gestió és el més alt des de les municipals de 2011.

Reflexió pendent

Forn va admetre que caldrà “reflexionar”, “analitzar amb tota la calma” els resultats i “fer autocrítica”, però no va concretar cap motiu que expliqui el daltabaix, que va atribuir també a “factors exteriors que ens afecten a tots”, amb referència al creixent descrèdit que afecta la majoria de partits tradicionals. Forn, però, va recórrer a l'anàlisi comparada amb els rivals, i va insistir que CiU continua sent la primera força en intenció de vot i que l'alcalde és encara el líder més ben valorat, obviant l'empat amb ERC, i també que, en la valoració individual, Trias, amb un 4,9 sobre 10, suspèn per primer cop des que el 2007 va entrar a l'Ajuntament com a líder de l'oposició.

Portabella també aquí empata amb Trias, però en el seu cas això suposa una millora de la valoració. De fet, tots els líders municipals suspenen. També l'alcaldable socialista, Jaume Collboni, per qui es pregunta per primer cop, i que obté un 4,2, només superior al 2,8 d'Alberto Fernández Díaz (PP). A Collboni, per cert, encara no el coneix el 53% dels enquestats, un percentatge idèntic al dels que no saben qui es el líder ecosocialista, Ricard Gomà. A l'alcaldable socialista el van escollir en les primàries del PSC del 29 de març, dos mesos abans de l'enquesta.

Amb Collboni de vacances, va ser l'actual president del grup municipal socialista, Gabriel Colomé, qui va tractar de minimitzar el rècord negatiu del PSC. Colomé va qualificar el baròmetre de “prehistòric”, per tot el que ha passat des de llavors, incloent els relleus del secretari general del PSOE i el primer secretari del PSC, que Colomé confia que redrecin la dinàmica socialista. Portabella, que esprem la seva etapa a l'Ajuntament, va considerar que els bons resultats acrediten “la bona trajectòria” d'ERC al consistori i reconeixen “l'esforç i el treball del grup municipal.”.

L'atur continua sent el problema que més preocupa

L'atur i les condicions laborals continuen sent el problema que més preocupa als barcelonins, tot i que el percentatge d'enquestats que el situa com al tema més greu, un 25,8%, és 5,5 punts menor al de fa sis mesos, i el més baix des de fa quatre anys. Com en l'anterior baròmetre, els problemes econòmics són el principal problema de Barcelona per a un 7,8% dels enquestats, tot i que pugen a la segona posició del rànquing perquè la inseguretat cau 1,3 punts i queda com el problema més greu per un 7,1%.

Tot i que és habitual que els baròmetres incloguin algunes preguntes vinculades a l'actualitat i que, per tant, variïn en cada edició, en aquest, fet poques setmanes després de les protestes i aldarulls pel desallotjament de Can Vies, la crisi més greu que ha afrontat Trias, s'ha optat per no fer-ne cap. Aquest és el segon baròmetre, dels sis que s'han fet aquest mandat, sense preguntes conjunturals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia