Política

“Sense l'Estat, la consulta serà legal”

Mas alerta Rajoy que sense votar “no hi ha solució estable ni bona” i que prohibint el 9-N obrirà “l'última fase”

El president espanyol no es mou de l'oposició a la consulta, s'aferra a l'‘statu quo' i fia el vet al Constitucional

Mas lliura a Rajoy 23 propostes “del dia a dia” que La Moncloa analitza
El líder espanyol dóna la seva visió a través d'una nota i de Camacho

Onze mesos després de la seva última entrevista a La Moncloa, en aquella ocasió secreta aprofitant la discreció estiuenca d'un 29 d'agost, dues hores i mitja de reunió van servir ahir a Artur Mas i Mariano Rajoy per certificar que els dos interlocutors estan exactament al punt de partida on eren respecte al dret a decidir i la consulta prevista pel 9 de novembre. Després d'una salutació freda i distant, en què el president espanyol no va baixar ni un esglaó i va deixar que fos el seu convidat qui s'acostés a ell abans d'allargar-li la mà, Mas va advertir que sense votar “no hi haurà solució estable ni bona” i que vetar la consulta del 9-N per la via de recórrer-hi en contra al Constitucional obrirà “l'última fase”. “És il·legal, no es pot celebrar i no se celebrarà”, va ser de nou la rèplica de Rajoy, que no va oferir cap alternativa més enllà de l'actual statu quo. “Si no hi ha un acord amb l'Estat, la consulta també serà regal”, reblava Mas.

La calidesa amb què Rajoy havia rebut només dos dies abans el flamant líder del PSOE, Pedro Sánchez, era massa recent per no contrastar amb la freda acollida dispensada ahir a Mas. Fins al punt que per als fotògrafs era un repte retratar-los encaixant la mà sense que miressin en direccions oposades. Ja als sofàs del Palau de La Moncloa, una conversa sobre la destinació de les vacances –Mas, a Menorca i Rajoy, entre Galícia i Madrid– va servir per trencar el gel. L'ampli dossier que Mas exhibia al costat del sofà xocava amb l'absència de papers de treball en tot moment de l'inquilí.

Després dels 150 minuts amb Rajoy, Mas va sortir cap al centre cultural Blanquerna –l'ambaixada catalana al carrer Alcalá de Madrid– per oferir el seu balanç i també el seu convenciment que el president espanyol ho fia tot al Tribunal Constitucional, precisament la matriu del conflicte amb la sentència de l'Estatut. “No m'ha explicitat que ho durà al TC, però... A buen entendedor pocas palabras bastan, y en este caso ninguna palabra también bastaría”, va dir acollint-se al refranyer castellà i actualitzant-lo amb el cèlebre mutisme del polític gallec.

Conscient que davant l'elaboració d'una llei de consultes i la convocatòria formal a les urnes des de La Moncloa Rajoy en té prou amb un recurs al TC per fer-ho avortar tot, Mas va elevar el to amb una gravetat enigmàtica. “Si el TC anul·la la consulta, aleshores estarem en una altra fase, l'última fase”, va desafiar sense precisar de què es tracta. Quan li plovien preguntes sobre si al·ludeix a un govern de concentració, a un avanç electoral o a desfiar el TC, Mas va frenar en sec: “Ara no ho comentaré, però no hi ha pla B, hi ha un sol pla.” El que sí que va anotar va ser la falta d'alternativa de Rajoy. “En cas de terceres vies, qui les ha de proposar és l'Estat, jo pensava que Rajoy em proposaria alguna cosa, però res.”

A una hora i mitja de compareixença admetent preguntes de Mas, Rajoy hi va replicar emetent un comunicat de tres pàgines en què detallava el préstec dels 7.200 milions del FLA i els 30.000 milions per pagar a proveïdors, entre altres indicadors econòmics, i en el qual en l'antepenúltim paràgraf constava l'oposició a qualsevol consulta. Als 2.260 milions que Rajoy es vanta d'haver estalviat a la Generalitat en interessos, però, Mas hi contraposava el deute pendent de 759 milions del 2011 “signats” per Rodríguez Zapatero. A més del comunicat, Rajoy rebaixava la cita delegant l'única opinió de viva veu en Alícia Sánchez-Camacho i des de Barcelona, tot i no haver-hi assistit. “Ha quedat clar que no es pot negociar el que és il·legal”, va dir la líder del PP català posant paraules a la reunió que ella ha viscut a sis-cents quilòmetres. A les sis de la tarda, Rajoy oferia tres piulades a Twitter: “La consulta és il·legal i, per tant, ni es pot ni se celebrarà” i “Mantinc la disposició al diàleg convençut que junts sumem” eren el seu sentir oficial.

Davant la consulta, Mas va avisar a Madrid que ningú no el retrati afeblit per l'escàndol dels comptes ocults de Pujol: “La fortalesa o debilitat no me la dóna Pujol, me la dóna el poble de Catalunya”, i va admetre que els catalans tenen dret a estar “tristos i cabrejats”, com s'imagina que “ho estan els espanyols amb Gürtel i els andalusos amb els ERO”.

Consulta a banda, Mas va lliurar a Rajoy 23 propostes “del dia a dia”: obrir una llançadora de Sants a la T1, millorar els accessos viaris i ferroviaris als ports de Barcelona i Tarragona, no envair competències com amb la llei Wert i la llei local... que La Moncloa promet analitzar. I, a les quatre de la tarda, Mas va dir adéu amb un auguri: “Veuran un Onze de Setembre espectacular.”

LES FRASES DE MARIANO RAJOY

La meva posició com a president del govern és clara: la consulta és il·legal i, per tant, ni es pot celebrar ni se celebrarà

LES FRASES D'ARTUR MAS

Ens agradaria arribar a un acord i celebrar la consulta a la britànica, però si no hi ha acord amb l'Estat també serà legal
Si Rajoy recorre contra la consulta i el Constitucional l'anul·la, aleshores entrarem en una altra fase, l'última fase
Ara no comentaré quina és l'última fase, però aquí no hi ha un pla B, hi ha un sol pla amb diferents fases que es van complint
Els catalans tenen dret a estar cabrejats amb l'afer Pujol, com els espanyols amb Gürtel i els andalusos amb els ERO
Mantinc la meva disposició al diàleg convençut que junts, sumem. Hem de continuar col·laborant en tot el que beneficiï els espanyols
En cas de terceres vies, qui les ha de proposar és l'Estat, jo pensava que Rajoy em proposaria alguna cosa, però res
Li he proposat 23 temes del dia a dia que es podrien solucionar en els dies vinents, setmanes o mesos
La fortalesa o la debilitat no me la dóna Pujol, me la dóna el poble de Catalunya i me l'he de guanyar a les urnes
Veuran un Onze de Setembre espectacular
F

Un falangista interromp a crits

Al carrer Alcalá, el centre cultural Blanquerna estava ahir blindat per la policia per prevenir assalts com el de l'11 de setembre passat, quan uns falangistes coberts amb passamuntanyes irrompien en plena Diada llançant gasos lacrimògens. Quan Mas es disposava a oferir el balanç de la cita amb Rajoy, però, un jove falangista va irrompre a crits sense arribar a passar de la porta vociferant “Mas traidor”, “Catalanidad es hispanidad” i “Viva España”.

Quan va ser desallotjat per la policia i va ser instat a identificar-se, el jove exhibia amb orgull una cartera amb l'anagrama de Falange, que a l'Espanya de la democràcia sempre ha estat i continua sent un partit legal. “Bé, no seran gaires”, va ironitzar Mas en escoltar el crit solitari ja allunyant-se i en comparació amb l'enrenou de la Diada.

A Barcelona, una concentració convocada davant la seu de CDC per Som a Temps en contra de la corrupció també va aplegar un grup de manifestants d'ultradreta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia