Política

Rajoy: “Jo no sé què passarà el 9-N”

Avisa que “el procés és il·legal” i que la unitat d'Espanya “no està en risc”

No vol cap tercera via perquè “ni conec les altres dues”

Analitza els 23 precs del dia a dia de Mas

Enmig dels seus auguris sobre una recuperació econòmica “inapel·lable” que enterra el “fatalisme” i la “desesperança”, el president espanyol, Mariano Rajoy, va ser interpel·lat sobre què li reserva el 9 de novembre aprofitant ahir una de les dues úniques compareixences extenses amb preguntes que admet a l'any. Si bé la naturalesa del càrrec el converteix en un dels ciutadans més ben informats i a més té el poder de canviar el guió dels esdeveniments, Rajoy va sorprendre confessant la seva ignorància sobre què succeirà. “Jo no sé què passarà el 9-N, jo només sé que Mas ha dit que ell no farà res il·legal.”

Conscient que era el primer dia que abordava l'escenari català després d'haver valorat la reunió amb el president català en tres folis de comunicat mut, Rajoy es va esplaiar. Dos dies després de la cita a La Moncloa, ni tan sols recorda si Mas li va dir a la cara que compliria la llei –“ho he interioritzat perquè ho ha dit molts cops, però no recordo si m'ho va dir dimecres”– i va esgrimir que ell “no ha de fer apostes sobre què succeirà”. A part d'avisar de “l'empobriment” que esperaria a la població de Catalunya en cas de ser un estat, el líder espanyol va sorprendre evitant parlar en tot moment de catalans i parlant dels “espanyols que viuen a Catalunya”.

Davant les veus que li reclamen que faci una oferta política en forma de tercera via, Rajoy es va aturar per fer mofa d'una petició que ell creu que no l'afecta. “La tercera via? És la pregunta que em faig jo des de fa temps, ni tan sols sé quines són les altres dues. Aquí hi ha un senyor que ha decidit convocar un referèndum”, va dir com a retrat de la situació. I, si bé defensa que la Constitució es pot reformar –es va fer el 2011 per fixar-hi el dèficit zero–, avisa que “no es pot modificar ni la forma d'estat ni la sobirania nacional”. En aquest punt, es va congratular de trobar en Pedro Sánchez, del PSOE, la sintonia que tenia amb Alfredo Pérez Rubalcaba.

Lligant el procés a la marxa de l'economia, el president espanyol manté que “tot el que genera incertesa no és bo”, però es vanta del nul efecte que té l'anhel del dret a decidir en la prima de risc. “El cert és que fa temps que en parlem i avui el bo a 10 anys es paga a un 2,5%”, va presumir.

En un clar gest per separar el xoc de trens del dia a dia, Rajoy es va mostrar molt atent a les 23 propostes sobre afers de gestió que li va lliurar Mas i es va obrir a estudiar-les perquè aquests “són els temes que preocupen la gent i dels quals cal parlar”.

LES FRASES DE RAJOY

La tercera via? És el que em pregunto jo fa molt de temps, ni tan sols sé quines són les altres dues vies. El que hi ha és un senyor que vol fer una consulta
Tot el que genera incertesa no és bo, però el cert és que fa temps que parlem del procés i avui el bo espanyol a 10 anys es paga a un 2,5%
El document amb les 23 propostes que em va lliurar Mas, l'estic estudiant; són els temes que preocupen la gent i dels quals cal parlar
Preguntant-me com vaig reaccionar en saber el cas Pujol em demanen que faci una anàlisi psicològica de mi mateix i que a sobre ho expliqui... Complicat

Duran i la fi del “semestre negre”

Dos dies després que Artur Mas i Mariano Rajoy posessin fi a una incomunicació d'onze mesos, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va celebrar el que va qualificar com a “obertura del diàleg”. En el seu balanç del curs polític en què ell ha predicat que es refacin els ponts entre Barcelona i Madrid i en què al final ha acabat dimitint al capdavant de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Duran arriba a qualificar el període de “semestre negre” entre els dos governs.

En un to diametralment oposat al de Rajoy, Duran va constatar que el balanç en els àmbits econòmic, fiscal, social, cultural i en l'escenari amb Catalunya ha de ser “obligatòriament crític”. Ni la cita Mas-Rajoy de dues hores i mitja evita un balanç “molt negatiu”, amb una llei Wert que vol “obrir un conflicte entre comunitats lingüístiques” i amb la comèdia “d'encarregar uns comptes regionals a mida per intentar diluir la realitat del dèficit fiscal”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia