Política

Pujol encara no ha decidit si compareixerà al Parlament

L'expresident es deixa enregistrar a casa seva, a Queralbs, i es posa a disposició de les instàncies judicials

El conseller Vila vol “contundència” però no “l'escarni” d'una comissió d'investigació

No se'n poden dir pròpiament declaracions, però en la primera aparició pública des de la seva confessió d'evasió fiscal, fa dues setmanes, l'expresident Pujol va intentar aparentar normalitat. Ahir a la tarda es va passejar pel jardí de casa seva, a Queralbs (Ripollès), on la família Pujol Ferrussola estiueja des de fa molts anys, i va accedir a ser enregistrat per la munió de mitjans de comunicació que s'hi havien congregat.

Tot i que va avisar que no faria declaracions, sí que va assenyalar algunes coses. I una és que encara no havia decidit si compareixeria al Parlament tal com han acordat que li demanaran tots els partits, menys CiU. “Ja es veurà”, va dir.

Pujol hi va afegir que es posa a disposició de les instàncies judicials i tributàries. A més, va dir que estava “bé”, que intenta “estar tranquil” i que no té previst cap acte públic per als propers dies. De fet, un dels que tenia programats era la seva participació a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que ja va anul·lar fa uns dies.

La compareixença de Pujol al Parlament ha generat l'acord de tots els partits menys CiU, que, tot i això, tampoc no s'hi va oposar. De fet, diversos sectors convergents han expressat la confiança que l'expresident accedeixi a donar explicacions a la cambra catalana.

Ahir mateix, el conseller de Territori, Santi Vila, va reclamar la necessitat que s'assumeixin “responsabilitats” en el cas Pujol. “Espero que si s'aclareixen fets reprovables es castiguin amb tota contundència”, va afirmar, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ara bé, va precisar que la via per aconseguir-ho no ha de ser la comissió d'investigació al Parlament, que el PP demana que es creï. Els populars són l'únic grup del Parlament que ho reclama, per bé que el PSOE s'hi ha afegit. “Un expresident no necessàriament es mereix l'escarni del Parlament”, va assenyalar Vila. Al mateix temps, va advertir que alguns actors polítics espanyols utilitzaran el cas Pujol en contra del procés, ja que Pujol “és un dels pares intel·lectuals del catalanisme polític que avui ha arribat a les tesis independentistes”.

En la mateixa línia, en una entrevista a TV3, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va admetre que el cas Pujol afecta el procés, per bé que va fer una crida a convertir “el cop” que ha suposat en “un impuls” per “treballar per un país millor”.

D'altra banda, ahir el PSOE va preguntar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, si l'Agència Tributària havia investigat l'origen dels diners que l'expresident tenia a l'estranger.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia