Política

Ortega tampoc avalaria la consulta si és impugnada pel TC

La vicepresidenta augura que el referèndum serà legal gràcies a la Llei de consultes que aprovarà el Parlament

Considera que “seria important” que Pujol donés explicacions a la cambra

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, tampoc avalaria el referèndum del 9-N si el Tribunal Constitucional (TC) impugna la nova Llei de consultes que el Parlament vol aprovar després l'estiu.

Ortega s'ha alineat així amb l'opinió del conseller de Territori i Sensibilitat, Santi Vila, i del president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que creuen que si no s'aconsegueix que la consulta del proper 9 de novembre sigui legal és millor no fer-la.

“Ho compro absolutament”, ha respost durant una entrevista a la Cadena Ser quan se li ha preguntat per si compartia aquesta negativa.

La vicepresidenta ha argumentat que “per damunt de tot és important fer les coses bé, i el govern sempre ha posat de manifest que la consulta ha de ser legal”. I és que segons ella, el què donara legitimitat al procés és la legalitat.

En aquest sentit, ha insistit que la consulta del 9-N serà legal gràcies a la Llei de Consultes –l'eina amb la qual el Govern preveu validar la consulta– i ha advertit els qui ja anuncien que la recorreran davant del TC que s'esperin a llegir-ne el contingut, ja que, segons ha dit, complirà estrictament amb la Constitució. Ortega ha subratllat que la ponència parlamentària sobre la nova Llei de consultes ha fet una feina “magnífica”.

En qualsevol cas, ha avançat que el seu departament, i en concret l'àrea de processos electorals, està treballant aquest mes d'agost perquè tot sigui a punt de cara al 9 de novembre, i que ella mateixa farà “sis dies de vacances” com a màxim.

D'altra banda, ha dit que la seguretat que hi haurà consulta no la garanteix el fet que ERC entri al govern, sinó el compromís de les diferents forces polítiques amb el dret a decidir.

Preguntada pel presumpte cas de frau fiscal que afecta la família de Jordi Pujol, Ortega ha admès que la notícia sobre la fortuna que l'expresident va tenir en comptes a l'estranger sense regularitzar li ha causat “una gran tristor” i “decepció” que comparteix “amb molta gent”.

Sobre si cal crear una comissió d'investigació al Parlament sobre l'afer, Ortega ha advertit que aquestes comissions “sovint s'utilitzen més per erosionar” els partits o “per atacar-se”. Per això, ha demanat als partits que deixin treballar la justícia perquè pugui arribar al fons de la qüestió i esclarir els fets.

La dirigent democratacristiana ha subratllat que és Pujol qui ha de fer la reflexió. Amb tot, ha opinat que “seria important” que Pujol comparegués al Parlament per donar explicacions sobre el cas, una vegada que ho ha demanat la majoria de formacions polítiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia