Política

RAMON CARNER

Expresident del CCN

Ramon Carner: “Calen nous partits disposats a fer una DUI”

pressA · “El procés està estancat perquè s'intenta fer una consulta legal que no és possible” boicoT · “Catalunya ja no depèn econòmicament d'Espanya i per tant no se'n veuria afectada” europA · “La Unió Europea necessita Catalunya per dinamitzar econòmicament els països del sud” Futur · “Els estats petits són els que funcionen”

Ramon Carner va fundar el 2008 el Cercle Català de Negocis, un lobby empresarial independentista. El 2011 va ser apartat de la presidència del CCN per divisions internes. Més enllà d'això, és conegut per comerciar amb tot tipus d'aliments i begudes personalitzats amb trets independentistes com la ginebra catalana
Espanya va crear
les autonomies per anul·lar Catalunya
i s'ha arruïnat
a ella mateixa

Ramon Carner, president fundador del CCN, creu com ningú en el potencial econòmic català. Per això quedem a la Boqueria, on el bullici comercial no s'atura malgrat la crisi.

Per què es funda el Cercle Català de Negocis?
El CCN es va crear el 2008 per unir els petits i mitjans empresaris catalans i donar suport al procés cap a l'Estat propi.
Ha reeixit?
No ha esdevingut un grup de pressió però sí que ha fet una bona tasca pedagògica. Ara els empresaris són conscients del dèficit fiscal i de la mancança d'infraestructures que patim.
L'Estat espanyol perjudica les empreses catalanes?
És un perjudici sibil·lí. Espanya subvenciona sobretot empreses de Madrid i dóna suport a les exportacions típicament espanyoles com el pernil. A més, les polítiques que necessita Catalunya són incompatibles amb les que necessita Espanya.
Tenim models econòmics diferents?
Clarament. Espanya es basa en grans empreses, sectors financers potents i exportacions a l'Amèrica Llatina. En canvi, a Catalunya hi predominen les petites i mitjanes empreses.
No surt molt car construir un estat?
Els estats petits són els que funcionen. Catalunya podria tenir un estat molt competitiu amb pocs recursos.
Els empresaris catalans són independentistes?
La majoria sí. S'han fet enquestes des de la Cambra de Comerç i Pimec que indiquen un gran suport al dret a decidir.
Però dret a decidir no vol dir independència.
Jo entenc que sí. Trobo que els empresaris catalans sempre hem estat ambigus per no perdre els negocis amb Espanya. I encara no parlem clar.
Ja no depenem d'Espanya?
El 1932, quan Macià va declarar la república, el 80% de les exportacions es venien a Espanya. Avui, a Madrid diuen que és un 60% però perquè compten el mercat català dins d'Espanya. En realitat només un 30% es ven a Espanya!
No s'ha de tenir por d'un boicot, doncs?
És clar que no. Només quatre talibans feixistes comprarien productes a França, que són més cars, només per raons polítiques.
El concert econòmic podria ser una solució?
No. La reivindicació no és només econòmica. Espanya va intentar anul·lar Catalunya amb un model autonòmic que ha acabat arruïnant Espanya. És el moment perfecte perquè l'Estat espanyol elimini les autonomies per ser rendible mentre Catalunya crea un nou estat dins la Unió Europea.
Dóna per fet que Europa ens hi voldria.
Europa necessita Catalunya perquè dinamitzaria el sud d'Europa. És geoestratègia.
Votarem el 9-N?
El procés està estancat perquè s'intenta fer una consulta legal que no és possible. CiU i ERC intentaran passar el 9-N amb excuses però ens calen noves formacions disposades a impulsar una declaració unilateral d'independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia