Política

SALVADOR ALEGRET

PRESIDENT DE LA UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Salvador Alegret“Passi el que passi el 9-N, la independència és irreversible”

L'UCE es vol convertir en una institució amb més presència i importància dins del procés català

La universitat ofereix un espai de debat sobre el procés que no existeix enlloc més

La Universitat Catalana d'Estiu
ha d'aspirar a ser una estructura del nou estat català

Des de la seva fundació ha estat present en aquesta institució. Primer com a alumne, després com a catedràtic, vicerector i membre del patronat. Salvador Alegret, catedràtic de química analítica de la UAB, és ara l'encarregat de presidir la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que comença demà a Prada de Conflent.

Quins motius l'han portat a convertir-se en president d'aquesta institució?
Va ser una situació molt normal. Jo era membre del patronat de l'UCE, es necessitava un nou rector i em van proposar a mi. La situació és molt complicada: la crisi que viu el país i les retallades van posar en perill la continuïtat de la Universitat d'Estiu. Es necessitava algú que pogués fer tirar endavant aquest projecte únic tot i les facultats, i el patronat va pensar que aquesta persona era jo.
Però, més personalment, què va ser el que el va motivar a acceptar el càrrec?
Jo vaig ser alumne de la universitat, he estat catedràtic, vicerector i membre del patronat. Conec molt bé el que fem aquí i vaig pensar que hi podria aportar molt.
Quines són les millores que més urgeix implantar?
El model de la universitat fa 46 anys que és vigent. Una universitat lliure, popular i catalana. No cal tocar-lo gaire. L'UCE s'ha anat adaptant a cada moment com millor ha pogut. En el moment tan transcendental que vivim, la nostra prioritat és acostar-nos més a les institucions.
De quina manera?
Ens hem de convertir en una estructura del nou estat català. Proporcionem una visió global sobre el conjunt dels Països Catalans que és imprescindible per al futur de Catalunya.
Però el pressupost és cada cop més ajustat...
És cert. Les retallades també ens han afectat. Però, tot i això, hem pogut allargar aquesta edició un dia més. Això ho hem pogut fer gràcies al fet que hem racionalitzat molt bé el pressupost d'enguany. A més, hem estat buscant entitats que col·laboressin amb la universitat amb activitats no tan típiques com les classes i seminaris.
Un altre dels problemes que s'han comentat és l'envelliment del públic que hi assisteix.
Els costos de la matrícula han anat pujant amb els anys i ara alguns joves no ho poden pagar. Això és cert. El que no és cert és que la Universitat d'Estiu sigui “oci de la tercera edat” com han dit alguns.
Però han establert mesures per atreure més el públic jove?
En primer lloc, s'han proporcionat unes beques des de l'Agaur per facilitar la matrícula als estudiants. A més, les jornades associatives que fan diverses entitats i amb els costos al seu càrrec faciliten molt l'arribada de joves. De fet, en aquestes jornades el públic jove és majoritari.
De cara al futur, la viabilitat de l'UCE està assegurada?
Jo crec que el futur de la nostra universitat és més bo que mai. Som una universitat única: lliure i popular. Amb el repte que es presenta a Catalunya actualment, el coneixement que s'hi genera és vital.
Catalunya està vivint un procés de vital importància. Com es reflecteix això en les activitats de l'UCE?
L'impacte és total. El país està vivint un procés cabdal. Per tant, els cursos i els actes s'han bolcat en el procés. Nosaltres analitzem el que està passant d'una manera crítica i amb retrospectiva. És per això que aquest any, a part de parlar del que està passant en aquests moments, hem donat molta importància a dos aspectes més: la commemoració del 1714 i la del 1914, l'embrió de l'autonomia de Catalunya.
Un altre dels eslògans és ‘Prada, any zero'.
Som una universitat que vol ser constituent, hem de crear estructures d'estat. Per nosaltres, passi el que passi en la consulta, ja és irreversible.
Jordi Pujol tenia previst assistir a l'UCE. Què es farà al seu lloc?
Es farà una activitat similar, però sense Jordi Pujol. La secretària del president ens va avisar un mes abans que fes la confessió. Ens van dir que no assistiria perquè es replegava de la seva activitat.
Com afecta el cas Pujol el procés?
La confessió de Jordi Pujol afecta persones concretes, però en absolut afecta tot el procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia