Política

Geografia pujolista: del cim a l'estimbada

L'expresident de la Generalitat va edificar una mística al voltant de diversos punts del país, sovint lligats a la muntanya

La seva confessió els tenyeix d'altres ressonàncies i alguns, com Premià, volen esborrar-ne la petja

A Montserrates va casar i va fundar CDC, un partit que, arran de la confessió, ara clama per refundar-se
Pujolva convocar unes eleccions des de l'Aneto, on el van acompanyar dos fills, Jordi i Oriol, ara imputats

L'escriptor Narcís Oller, referent de la Renaixença i del realisme català, divideix la seva novel·la La febre d'or en dues parts: La pujada i L'estimbada. Dues accions que il·lustren la sacsejada que ha viscut el país d'ençà que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va fer la confessió de frau fiscal. La figura de qui ha governat el país durant 23 anys deixa darrere seu un imaginari de llocs que l'expliquen, bastit a través d'una àmplia bibliografia que les Memòries van coronar.

La geografia pujolista, des de Premià de Dalt, on té arrels familiars, fins a Queralbs, on ha estiuejat la nissaga Pujol-Ferrusola i ara recer del matrimoni després de la confessió, explica les llums i ombres d'una figura en ple debat. Tot i l'origen maresmenc, l'imaginari de Pujol ha begut del món de la muntanya, de manera ben diferent de l'actual president, Artur Mas, que s'ha envoltat de metàfores marítimes. L'expresident ha carregat simbòlicament una sèrie de llocs que ara el segueixen explicant, però que, arran de la confessió del 25 de juliol passat, prenen altres ressonàncies.

Premià de Dalt

D'aquí eren els avis materns, i l'avi, Joan Soley, n'havia estat alcalde per la Lliga. A Premià de Mar s'hi van instal·lar els avis paterns. Un cop els pares de Pujol –Florenci Pujol i Maria Soley– es van casar, van anar a viure a Barcelona, on l'expresident va néixer. A Premià de Dalt, on passava els estius, “em trobava a mig camí entre el noi de can Soley i el fill de la colònia d'estiuejants barcelonins”, indica a les seves Memòries. El 1997, Pujol va ser nomenat fill adoptiu de Premià de Dalt. El 2005, el govern municipal format pel PSC, ERC, PP, ICV-EUiA i Acció Ciutadana va decidir dedicar-li una plaça i una escultura, a la zona de Can Verboom, inaugurades el 2011. Arran de la confessió, el PSC de Premià va demanar la retirada d'aquests honors a Pujol. Ara l'equip de govern, format per CiU i el PP, ha convocat per al setembre la comissió de Valoració dels Honors i Distincions perquè prengui una determinació.

Barcelona

Carrer Còrsega tocant a Muntaner: la casa d'infantesa i joventut de l'expresident. Un cop casat amb Marta Ferrusola, feien vida en un immoble a la ronda General Mitre. Sobre el mapa de Barcelona cal marcar-hi dos altres punts clau en la trajectòria de Pujol: al passeig de Gràcia i al capdamunt de la Diagonal. Són els dos llocs on es va instal·lar Banca Catalana, el banc que van crear Pujol, el seu pare (que havia fet carrera com a borsista i el 1959 apareixia en una llista d'evasors fiscals de la dictadura) i el seu cunyat, Francesc Cabana. L'edifici al capdamunt de la Diagonal on es va instal·lar és la seu actual del grup editorial Planeta. El cas Banca Catalana –un fals anunci de suspensió de pagaments, la fallida i traspàs a l'actual BBVA, la querella contra els exdirectius de l'entitat, inclòs Pujol– van posar a les cordes l'aleshores ja president, que no va ser processat. El 1990 l'Audiència de Barcelona en va arxivar el cas.

Ara fa pocs dies, i a petició de l'alcalde Xavier Trias, Pujol ha tornat la medalla d'or de la ciutat que li havien atorgat el 1992.

Tagamanent

És una de les muntanyes on Pujol edifica la seva mística. L'explica ja el 1979, en el llibre Construir Catalunya. Pujol pujarà a aquest cim del Montseny cap al 1940 o 1941, amb un oncle seu, que “havia sortit feia poc de la presó” i un company. Un cop a dalt, es troben un paisatge de destrucció, a causa de la guerra. “El meu programa com a home, el programa de la meva vida, és aquest que arrenca del Portal del Tagamanent: construir Catalunya.” Sempre ha dit que és una ascensió que el “va deixar marcat”. Al Tagamanent hi tornarà moltes altres vegades, com el 2004, en què rep un homenatge.

Montserrat

Centre del catalanisme ja en els temps més difícils, Pujol va assistir als actes d'entronització de la Mare de Déu de Montserrat, el 1947, que van tenir un profund to catalanista. També es va casar a Montserrat i després, el 1974, hi va fundar CDC. Amb el terratrèmol polític provocat per la seva confessió, el nou secretari general de CDC, Josep Rull, substitut del seu fill, Oriol Pujol, que havia deixat el càrrec pel cas de les ITV, va fer una crida a la refundació del partit. “El president Pujol va liderar un projecte polític que hem de valorar”, va dir Rull dos dies després de la confessió. “Ens hem vist sacsejats, afectats, per una notícia que evidentment no ens ha agradat gens i estem tristos, decebuts, però determinats a tirar endavant allò que volem fer”, va concloure.

Palau de la Música

El 1960 hi van tenir lloc els fets que enviaran a la presó de Saragossa l'aleshores jove Pujol —feia quatre anys que s'havia casat i ja tenia alguns dels primers fills—. El 15 d'abril d'aquell any es va fer al Palau un concert amb motiu del centenari del naixement de Joan Maragall. Pujol va estar entre els instigadors de l'acció de protesta, coneguda com els Fets del Palau, en què es van llançar uns papers que ell havia redactat. El van detenir, el van torturar a la prefectura de la Via Laietana i el van empresonar, primer a la Model, i després, a la presó saragossana de Torrero. En va sortir el 22 de novembre del 1962, però el van obligar a estar confinat durant deu mesos a Girona.

Palau de la Generalitat

El 1980 va entrar per primer cop al palau com a president de la Generalitat després de guanyar les primeres eleccions al Parlament contra pronòstic, en batre Joan Reventós (PSC). Lluís Prenafeta, que va ser durant deu anys el seu secretari general de Presidència, li va portar la campanya. Pujol va ocupar el càrrec durant 23 anys, amb successives majories absolutes fins al 1999, en què la va perdre, tot i revalidar la victòria. Són 23 anys d'un govern que marcarà profundament el país. Quatre dies després de l'esclat del cas Pujol, Mas va acordar amb l'expresident que renunciés a les prerrogatives institucionals que li pertocaven com a expresident i als càrrecs a CiU i CDC. Després, tots els partits al Parlament –menys CiU– han demanat que a principis de setembre comparegui al Parlament perquè doni explicacions. Alguns partits demanen una comissió d'investigació.

Aneto

El 1999 Pujol es va servir de nou del simbolisme muntanyenc per aplicar-lo a la política: va fer el cim de l'Aneto –per primera i única vegada, segons les seves memòries– per anunciar la convocatòria d'eleccions, les últimes a les quals es presentaria. Allà el van acompanyar dos dels seus set fills, Jordi i Oriol. El primer ara està imputat per blanqueig de capitals, i l'Audiència Nacional el citarà a declarar el 15 de setembre. El segon està imputat per tràfic d'influències i suborn en el cas de les ITV i el 14 de juliol passat va deixar de ser secretari general de CDC.

Andorra

És on la família Pujol-Ferrusola ha tingut diners sense declarar. El comunicat de Pujol, la tarda del 25 de juliol passat, fa referència a una herència del seu pare Florenci, que des del 1980 i fins aquest juliol havien tingut a l'estranger sense declarar. Segons La Vanguardia, la nissaga va regularitzar aquest juliol 4 milions d'euros, que primer havien estat en bancs de Suïssa. La defensa dels Pujol s'ha querellat contra la persona –desconeguda– que va filtrar la informació de la Banca Privada d'Andorra i Andbank per vulneració de secret bancari. La jutgessa ja ha demanat a Pujol el testament del seu pare i informació sobre els comptes que la família tingui a Andorra i Suïssa. El sindicat ultradretà Manos Limpias s'ha querellat contra Pujol perquè l'investiguin per possible delicte, i davant d'això la defensa de la família ja hi ha interposat recurs.

La Tor de Querol

És el primer refugi del matrimoni de Pujol després del xoc provocat per la confessió, a tocar de la Cerdanya, on un fill té una segona residència. Abans de fer-se públic el comunicat i d'enfilar el camí cap al Pirineu, al migdia, Pujol va anar a veure la seva germana Maria i el seu cunyat, Francesc Cabana, que havien rebut atònits la revelació sobre aquesta herència a l'estranger, que desconeixien.

Queralbs

És el lloc d'estiueig de fa molts anys dels Pujol-Ferrusola, on tenia casa la família de Marta Ferrusola. Expliquen que era habitual veure Pujol conversant amb veïns d'aquest poble del Ripollès, jugant al dòmino al bar o amb els fills banyant-se en uns gorgs propers. És un bon exemple de com, aquí també, va desplegar un tarannà personal, seductor per a molts, basat en una proximitat planera. Al cap de dues setmanes de silenci i reclusió per l'impacte de la confessió i l'inici del procés judicial, Pujol es va deixar veure i va fer les primeres declaracions –sembla que força planificades– a Queralbs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia